Prodelta portarà al Tribunal Constitucional l'arxiu de la causa pel cargol poma

L'associació que agrupa els productors del delta de l'Ebre considera que la decisió és nul·la de ple dret perquè dóna el benefici del dubte a les empreses imputades

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Associació de Productors Agraris del Delta de l'Ebre (Prodelta) presentarà un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional després que l'Audiència de Tarragona hagi ratificat l'arxiu de la causa penal sobre l'origen de la plaga del cargol poma. Prodelta sosté que la decisió de desestimar el recurs presentat, conjuntament, amb els regants de l'Esquerra i la Generalitat, contra la prescripció dels fets acordada pel jutjat número 5 de Tortosa és "nul·la de ple dret", a més "d'inconstitucional". Creuen que vulnera el dret a la tutela judicial efectiva perquè el termini de prescripció comença a córrer des de la data, mai acreditada, que l'empresa imputada hauria introduït l'espècie.

Prodelta no entén que els tribunals hagin extingit la responsabilitat penal dels imputats de les societats Adolfo Santa-Olalla Adell i Adolfo Santa-Olalla Sánchez , propietaris de les societats Promotora Bama i Global Aquàtic Technologies, dedicades a la cria i comercialització d'espècies exòtiques que disposaven d'instal·lacions a la zona de l'Ermita de l'Aldea, el focus original d'expansió de la plaga.

Els serveis jurídics de l'entitat estimen que la interlocutòria de la instància provincial ratificant l'arxiu vulnera el dret fonamental recollit en l'article 24 de la Constitució espanyola. "Malgrat que l'Audiència de Tarragona recull en la seva resolució que aquest delicte requereix constatar el resultat, és a dir, l'alteració del medi, considera que el terme de prescripció comença a córrer a la data -mai acreditada- en que els acusats varen introduir la espècie, i per aplicació d'un principi -in dubio pro reo- que només s'aplica per jutjar, arxiven el procediment", addueixen.

Amb aquest argument, l'entitat que agrupa les dues comunitats de regants del Delta de l'Ebre, les dues cooperatives arrosseres i l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'arròs al Delta de l'Ebre (ADV) demanarà la nul·litat davant de la pròpia Audiència i, en el cas previsible que no l'estimi, interposarà l'esmentat recurs d'empara davant del Constitucional.

Comentarios
Multimedia Diari