Prohibeixen criar aus de corral a l’aire lliure per culpa de la grip aviària

S’intensifica la vigilància després de la detecció dels primers casos a Catalunya d’H5N1 en aus salvatges a Lleida

12 enero 2022 19:00 | Actualizado a 14 enero 2022 07:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals, ha intensificat la vigilància i protecció davant la grip aviària a Catalunya, arran de la detecció dels primers casos de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), H5N1, en cinc aus salvatges localitzades a Soses (Segrià, Lleida). Es tracta de quatre cignes (Cygnus olor) i una cigonya (Ciconia ciconia) que membres dels Agents Rurals van trobar morts al riu Segre.

La resolució publicada ahir pel Diari Oficial de la Generalitat detalla que la influença aviària altament patògena és causada per uns subtipus concrets d’influença: H5 i H7. «Provoca malaltia de caràcter sistèmic i és extremadament contagiosa», que pot comportar «una elevada mortalitat en 24 hores en explotacions avícoles comercials», i, per tant, «pot influir de manera molt decisiva sobre la producció d’aus i productes avícoles d’un territori o país», remarquen.

Així, es prohibeix la cria d’aus de corral a l’aire lliure. Quan no sigue possible, es podrà autoritzar l’ús de teles ocellaires o qualsevol altre dispositiu que impedeixi l’entrada d’aus silvestres. També queda prohibida la cria d’ànecs i oques amb altres espècies d’aus de corral, a més del subministrament d’aigua a les aus de corral procedent de dipòsits on puguin accedir aus silvestres. Entre altres disposicions, també es prohibeix, fins al 20 d’abril, la utilització d’ocells dels ordres Anseriformes i Charadriiformes com a reclam de caça.

En relació al focus de la zona del Segre, el Departament d’Acció Climàtica considera que està controlat perquè no afecta ni l’aviram de corral, ni el de producció o consum. Per això, remarquen que Catalunya continua sent «lliure d’influència aviària» perquè el focus detectat és en animals salvatges.

Delta de l’Ebre

El delta de l’Ebre, juntament amb la resta de zones d’aiguamolls, és un dels punts on s’ha extremat aquesta vigilància, en tant que zona de pas i hàbitat per a milers d’aus salvatges.

En aquest sentit, la normativa del Ministeri d’Agricultura estableix com a zona d’especial vigilància els termes municipals d’Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, l’Aldea, l’Ampolla, Camarles, Deltebre, Roquetes i Tortosa.

El cos d’Agents Rurals du a terme tasques d’informació i control perquè es compleixi amb la normativa establerta.

Segons detalla el cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, Miquel Àngel Garcia, la principal tasca se centrarà en les explotacions domèstiques, molt esteses a l’àrea del Delta. També estaran vigilants per detectar qualsevol incidència i mortalitat al medi natural. «Cal extremar les precaucions, perquè un brot podria tenir conseqüències molt negatives en l’economia local», afirma.

La granja Luisiana es dedica a la cria d’ànecs a Deltebre. Segons explica al Diari la seva propietària, Anna Giménez, en el seu cas, en trobar-se al bell mig del delta de l’Ebre, segueixen protocols perquè els seus ànecs no entrin en contacte en cap moment amb aus salvatges. «Ni els animals ni tampoc l’aigua o el menjar», remarquen des de l’explotació, que des de fa anys té adaptades les instal·lacions en aquest sentit.

Comentarios
Multimedia Diari