(Re)Acciona, una mà estesa per a les persones racialitzades

El col·lectiu de voluntàries comparteix experiències de persones racialitzades a les xarxes socials amb l’objectiu de visibilitzar i combatre el racisme a les Terres de l’Ebre

24 agosto 2020 08:30 | Actualizado a 27 agosto 2020 10:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Vés-te’n al teu país!». De ben segur que tots hem sentit alguna vegada, com a mínim, aquesta frase. A l’escola, al carrer, a Internet... a les Terres de l’Ebre. Sota el lema «Aquí també passa», el grup de treball antiracista (Re)Acciona vol donar visibilitat i posar fi a les situacions discriminatòries. Des de les xarxes socials, però també amb tallers i xerrades, el col·lectiu comparteix experiències racistes i xenòfobes amb tres objectius diferenciats: crear empatia i reflexió sobre el racisme a les Terres de l’Ebre; establir un espai segur on les persones migrades i racialitzades puguin explicar i denunciar les seves vivències; i oferir propostes per ser una aliada antiracista.

(Re)Acciona va néixer com a evolució d’altres projectes anteriors impulsats per l’Associació Atzavara-arrels, concretament a partir d’unes sessions que, amb SOS Racisme Catalunya, van realitzar una diagnosi sobre l’estat de la cohesió social a Tortosa. «A partir d’aquestes sessions fetes el 2018 i 2019, al febrer un grup de voluntàries vam engegar diverses sessions de treball per millorar la convivència a les Terres de l’Ebre. I després de diverses reunions durant el confinament i davant les situacions de racisme que es vivien arreu del món i a Espanya, vam decidir centrar-nos en una rama d’opressió per poder enfocar de forma més clara el nostre missatge», explicava la portaveu del grup, Rabha Et taouil, qui afegia que «també trobàvem rellevant contextualitzar-ho a les Terres de l’Ebre per què no volem que es vegi com una cosa llunyana que només passa als EUA, sinó que persones properes de la seva comunitat viuen situacions de discriminació per raó del seu origen». Tot i que tenien programat un primer taller al mes de març, aquest es va haver de cancel·lar per la situació derivada de la Covid-19.

Si parlem de dades, és complicat saber si al sud de Catalunya existeix un percentatge elevat de racisme, principalment perquè no hi ha cap estudi que ho registre, com sí passa a Barcelona amb les dades de denúncia al Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD), tot i això, des de (Re)Acciona incidien que «en ciutats i pobles més petits, és complicat oferir aquest servei, perquè les persones tenen més por de denunciar, ja que són comunitats petites i les possibles repercussions fan molt de respecte», explicaven des de (Re)Acciona.

Amb tot, des del grup tenen molt clar que la solució per aquestes situacions és l’educació: «S’ha de partir de la idea que totes les nostres institucions i maneres de pensar són estructuralment racistes. Som una societat racista com totes les altres societats. I primer que tot, ho hem d’admetre. Els prejudicis i estereotips inconscients ens afecten a totes, incloses les persones que més volen lluitar contra el racisme, incloses les que pateixen racisme», reblava la portaveu del col·lectiu. Des de (Re)Acciona afirmaven que hi hauria d’haver formació obligatòria sobre racisme estructural i inconscient per al professorat de les escoles, així com s’hauria de reflexionar sobre la relació amb el colonialisme a l’hora de crear continguts per totes les disciplines. «Si aconseguim canviar el clima a les escoles, tenim molt guanyat perquè la nova generació haurà experimentat una manera diferent de viure i veure el món. Les joves sovint eduquen als seus pares i avis», detallaven.

Taller antiracista

Just per partir des de la base, aquest estiu han muntat un taller antiracista al casal d’estiu d’Atzavara-Arrels, on van treballar conceptes com el racisme, la xenofòbia, els estereotips i els prejudicis a través d’experiències compartides, del diàleg i els jocs. Per treballar amb els infants, des del grup de treball antiracista explicaven que «la part més important és escoltar-los»: «El 90% de les situacions que ens han contat els nens i nenes participants del taller han sigut de racisme a l’escola per part de companys i professors. Per tant, treballar a l’escola amb tots els seus agents ho trobem essencial i potent per evitar el racisme».

Sabent que els queda un llarg camí per recórrer, des de (Re)Acciona es marquen objectius d’acord amb els seus propòsits, com ampliar el grup, col·laborar amb altres entitats o grups de treball de la zona, fer trobades i tallers, publicar píndoles pedagògiques sobre racisme i xenofòbia, així com ampliar la tasca d’activisme a altres opressions, com els sexismes, la LGBTI-fòbia, el capacitisme o, entre altres, la gordofòbia.

Comentarios
Multimedia Diari