Reclamen ajuts d´Estat pels danys dels aiguats del març a tot l´Ebre

El decret actual inclou la Ribera d´Ebre però no esmenta el Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, on també hi va haver afectacions

19 mayo 2017 22:53 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sindicat agrari Unió de Pagesos ha demanat, a través de la Subdelegació del Govern de l’Estat a Tarragona, als ministeris d’Agricultura i de l’Interior que s’incloguin els municipis de les comarques de la Terra Alta, Baix Ebre i Montsià afectats pels forts aiguats i pluges de finals de març per poder accedir als ajuts d’Estat, tenint en compte que el Reial decret llei 2/2015, de 6 de març, preveu mesures per compensar els afectats pels aiguats i altres adversitats meteorològiques ocorreguts durant els primers mesos d’aquest any.

Els municipis que es poden acollir als ajuts han estat publicats en normatives posteriors, i se n’han habilitat per pal·liar els danys causats a l’explotació agrària. Aquests ajuts poden arribar a 8.000 euros per explotació, cobrir les despeses de neteja i desbrossament dels materials sobrevinguts pels aiguats a les finques agrícoles, la reposició de terra i de sòl amb capacitat productiva, i les pèrdues o danys als bancals, terrasses, murs, séquies, camins d’accés a les finques, entre altres.

Als ajuts només hi poden accedir les explotacions de la Ribera d’Ebre, ja que l’Estat considera que és la comarca més afectada, però Unió de Pagesos reclama que també s’hi puguin acollir les explotacions amb danys per aquests aiguats i pluges dels municipis d’Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, la Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, el Pinell de Brai, la Pobla de Massaluca, Prat del Comte, Vilalba dels Arcs, Tortosa, Roquetes, Xerta, Aldover, Benifallet, Paüls, Tivenys, Santa Bàrbara, Amposta i Godall.

Episodi excepcional

Entre el 20 i 25 de març va haver-hi precipitacions que van superar els 200 litres per metre quadrat a l’interior de les Terres de l’Ebre, i a prop dels 700 a les parts altes del Massís del Port, segons les dades Servei Meteorològic de Catalunya.

Aquests nivells de precipitació es consideren excepcionals, i no es produïen d’una manera similar des de feia 13 anys. La gran concentració de pluja en poques hores i pocs dies, juntament amb la crescuda del riu Ebre, va provocar danys importants a nombroses finques agràries que poden afectar la seva capacitat productiva.

Comentarios
Multimedia Diari