Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Reclamen al govern de l’Estat un pla
    i fons per al tancament de les nuclears

    Proposició al Congrés d’ERC perquè tingui la mateixa dotació que l’anunciat per la Generalitat, de 24 milions anuals

    27 junio 2022 17:54 | Actualizado a 27 junio 2022 22:59
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El govern de l’Estat ha fixat un calendari de tancament per a les centrals nuclears, en un horitzó d’uns deu anys, però de moment no ha anunciat cap pla de transició o fons econòmic específic per ajudar els territoris afectats a diversificar la seua economia. Les presidentes dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, Gemma Carim i Neus Sanromà, juntament amb la diputada al Congrés per ERC Norma Pujol, han reclamat al govern de coalició que posi fil a l’agulla i creï un pla de transició nuclear per actuar amb antelació i previsió a aquest tancament, «oferint instruments i recursos que facen possible diversificar l’economia, revertint la pèrdua de llocs de treball i donant una oportunitat de futur als veïns». «S’han desentès totalment del futur dels nostres municipis. Exigim al govern de l’Estat que assumeixi les seues responsabilitats», afirma Pujol.

    Segons dades dels republicans, l’any 2020 l’executiu va recaptar 468 milions d’euros del fons de finançament de les activitats del pla general de residus radioactius, en forma de prestació patrimonial de caràcter públic no tributari. «I la previsió és que a final de la vida útil de les centrals nuclears, el fons hagi arribat a 11.000 milions», remarca Pujol, que cita 300 milions més anuals per impostos vinculats directament a la producció nuclear.

    Així, reclamen que part d’aquestos fons serveixin per reorientar les economies locals de les zones nuclears com les d’Ascó o Vandellòs. En aquest sentit, es lamenta que l’àmbit nuclear no compti encara amb un pla de transició justa, com per exemple sí que s’ha establert per a d’altres àmbits energètics, com ara les centrals tèrmiques ubicades a l’Aragó, Castella i Lleó, Andalusia, Astúries o Galícia, «que tenen unes propostes de calendarització i actuació, d’acompanyament a sectors i col·lectius de risc, per fixar població a les zones afectades».

    En aquest sentit, Pujol contraposa aquesta inacció amb el fons de transició nuclear que ha creat la Generalitat de Catalunya i que suposarà una dotació de 24 milions d’euros anuals per al ter-ritori.

    ERC presentarà una Proposició no de llei al Congrés dels Diputats demanant la implantació d’un fons també per part de l’Estat, amb la mateixa dotació que el de la Generalitat, fet que suposaria una injecció de 48 milions d’euros anuals per als territoris dels voltants de les centrals d’Ascó i Vandellòs. També es preveuen mocions als ajuntaments i consells comarcals.

    La presidenta del Consell de la Ribera d’Ebre recorda que la central nuclear, amb els seus dos reactors, és la principal empresa de la zona pel que fa a llocs de treball directes, amb una gran incidència també d’indirectes. «Volem tenir futur després del tancament de la central nuclear. El govern català ha fet la seua feina, ara cal que la face també el govern espanyol», afirma Gemma Carim.

    Per la seua banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta lamenta «el nul interès del govern espanyol per les nostres comarques», posant com a exemple també el tancament de l’oficina de la Seguretat Social a Móra d’Ebre. «No entenem que hi hagi aquesta discriminació envers el nostre territori», denuncia Neus Sanromà.

    Comentarios
    Multimedia Diari