Recuperen l’espai natural del barranc dels Reguers i la seva memòria històrica

Un grup de voluntaris netejaven ahir la zona en el marc del projecte que treballa per fer-la transitable i d’interès turístic

06 mayo 2019 09:09 | Actualizado a 06 mayo 2019 10:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

S’uneixen esforços per recuperar el barranc dels Reguers, no només en l’àmbit mediambiental, sinó també pel valor patrimonial i identitari que aquest té per al poble. Ahir al matí es va dur a terme, en el marc d’aquest projecte, una neteja al barranc amb un grup de voluntaris.
Antigament s’abocaven les aigües residuals del poble en aquest barranc. Fa dos anys es va portar a terme la canalització de les aigües entre els Reguers i Jesús, una acció que portaven molt de temps demanant els veïns i veïnes. Aquesta actuació ara ha permès dur a terme el següent pas del projecte: recuperar el barranc per a les persones.

Aquestes accions han estat el resultat de la unió d’esforços entre l’Ajuntament de Tortosa, el Departament de Medi Ambient, el Consell Comarcal del Baix Ebre, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià i el grup Graëlsia.

Antigament el barranc era un espai molt emprat pels veïns i pels pastors. Els xiquets i xiquetes del poble baixaven a jugar, de manera que té un valor històric i sentimental molt important per al poble. La intenció ara és recuperar-lo perquè sigui transitable, que es pugui baixar a passejar, a fer esport, a jugar, etc., i convertir-lo, així, en un espai d’interès turístic per a la gent que visiti la zona. De fet, el barranc dels Reguers naix al cor dels Ports i està catalogat dins de la Xarxa Natura 2000.

Memòria oral

El projecte de recuperació del barranc es porta a terme juntament amb el programa ‘Custòdia per al desenvolupament’ del Consorci i amb el grup Graëlsia, que n’està fent la primera fase, tot entrevistant persones per conèixer antropològicament el barranc i fer-ne el material de difusió. «El que hem fet ha estat parlar, buscar la memòria oral. Ens hem trobat diferents cops amb pastors, un col·lectiu molt important als Reguers en aquella època», explica Vicky Carles, membre del grup Graëlsia.

En aquest procés han descobert que el pont que passa per damunt del barranc, part molt important del patrimoni, va estar construït gràcies a tota la gent del municipi, que es van comprometre a fer-lo. «Parlem d’un poble que ha treballat moltes vegades en conjunt, i ara volem que participen un altre cop, en conjunt, en aquest projecte», remarca Carles. En aquesta línia, l’alcaldessa dels Reguers, Anna Rehues, afegia que ha estat per al poble una gran oportunitat de recuperar un espai natural, però sobretot per recuperar la cultura i la memòria de la gent. «No tenim molta història documentada, i crèiem que aquest projecte ens pot servir per recuperar-la».

En el marc d’aquest projecte, un grup de voluntaris es va reunir ahir al municipi dels Reguers i va baixar al barranc per netejar tota la zona. Un acte on van participar voluntaris no només dels Reguers, sinó també d’altres indrets de les Terres de l’Ebre. És el cas de Marian Edo, que es va desplaçar d’Amposta fins als Reguers per participar en la neteja, o fins i tot de quatre noies alemanyes que es troben ara a Tortosa i van voler col·laborar.L’alcaldessa parlava també de la importància de la implicació de la gent del municipi. «No és només venir a netejar, sinó que és venir per sentir-se part del projecte». 

És el cas de Pau Trummer, que porta sis anys vivint als Reguers. «En primer lloc em sembla important col·laborar amb les coses del poble, i, a més, em sembla genial el projecte de recuperar un espai rural perquè la gent del poble i la gent de fora puguin venir a visitar-lo i gaudir d’ell».

Comentarios
Multimedia Diari