Ressorgeixen les amenaces de transvasament de l'aigua de l'Ebre cap a València i Barcelona

La PDE convoca una nova assemblea general el 18 d'abril per reforçar la defensa del riu

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La darrera gran avinguda de l'Ebre i el Congrés de l'Aigua celebrat aquesta setmana a Barcelona han tornat a posar sobre la taula els endèmics problemes del riu. L'aigua de l'Ebre torna a ser reclamada amb força al País Valencià i Múrcia mentre que es planteja la interconnexió de xarxes com a futura font dels recursos hídrics per a Barcelona. A Catalunya caldrà enllestir els canals de reg Xerta-Sènia i Segarra-Garrigues perquè la interconnexió de xarxes sigui possible. L'estat espanyol, per la seva banda, ha creat un embolicat sistema d'aprovació del nou Pla Hidrològic Nacional que el fa poc comprensible. A tot, la PDE ja ha convocat la seva 13ena assemblea general. Serà el 18 d'abril a Tortosa.

Els fantasmes del presumpte transvasament d'aigua de l'Ebre cap al País Valencià i Barcelona han reaparegut i ho fan fent soroll. Per una banda, la gran avinguda del riu de fa uns dies ha tornat a despertar les veus que demanden l'aigua de l'Ebre per a Múrcia i el País Valencià. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ve advertint que aquesta possibilitat estarà contemplada al nou Pla Hidrològic Nacional (PHN) que ha preparat el govern del Partit Popular.

Aquest cop, de manera menys evident, un embolicat sistema d'aprovació de Plans de Conca i de revisions d'aquests plans són l'avantguarda del definitiu PHN que facilitaria l'anhelat transvasament cap al sud. Justament el Pla de Conca de l'Ebre, denunciat al Tribunal Suprem i a Europa, ja no està vigent malgrat es va aprovar l'any passat. Ara ha entrat en una fase de revisió que no acabarà fins al 30 de juny.

Per altra banda, la interconnexió de xarxes per abastir amb aigua de l'Ebre a la zona metropolitana de Barcelona s'ha tornat a plantejar com un ferm propòsit de futur en el Congrés de l'Aigua de Catalunya que es va celebrar el passat dimecres i dijous a Barcelona i on no es va convidar cap representat del territori ebrenc. Per a la PDE, aquest "veto" a les Terres de l'Ebre en una convenció que havia de debatre el futur dels recursos hídrics del país inclou un "missatge subliminar ben clar". "Dins la planificació de la gestió de l'aigua a Catalunya no es tindran en compte els interessos del tram final del riu i de les Terres de l'Ebre. El riu només es veu com un punt de captació d'aigua cap a Barcelona, com allí es va dir explícitament", ha denunciat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.

"No només són valencians i murcians que estan preparant el transvasament de l'Ebre, sinó que el lobby transvasista català, creiem que recolzat pel Govern, està fent el mateix, pel que ens espera una temporada bastant complicada", ha assegurat Tomàs. Aquest lobby que assenyalen des de la PDE estaria format per constructores, hidroelèctriques i financeres de Catalunya que sí van ser convidades al Congrés de l'Aigua. Tot i això, per poder posar en marxa la temuda interconnexió de xarxes, cal que s'enllesteixin els canals de reg Segarra-Garrigues, al riu Segre, i el Xerta-Sénia, a l'Ebre.

Tomàs creu que per tirar endavant la interconnexió s'està esperant que el moviment social antritrasnvasista estigui dèbil per fer-ho sense contestació o per fer-ho sense cost electoral. "Caldrà veure si d'una vegada la societat civil i la política ebrenca lluita per assegurar els interessos del territori. El futur mediambiental i econòmic de les Terres de l'Ebre està lligat al riu. Quan se'n vagi l'aigua del riu, aquí s'ha acabat tot", ha sentenciat Tomàs.

Per poder preparar-se contra els nous atacs que estan per venir, la PDE ja ha convocat la seva tretzena assemblea general. Serà el proper 18 d'abril a les 20:00 hores i al seu lloc natural, l'auditori Felip Pedrell de Tortosa.

 

Homenatge als activistes de la PDE

La PDE ha volgut tenir aquest dissabte un reconeixement per aquells activistes de la Plataforma que han mort recentment. Després d'un recordatori de cadascun d'ells i de la lectura d'un poema, representants de diferents municipis han llençat flors de colors al riu Ebre, a Tortosa, en honor als membres de la PDE traspassats.

Comentarios
Multimedia Diari