S'enfonsa un tram de pantalà del port de les Cases d'Alcanar

L'incident, que va tenir lloc diumenge al vespre sense ocasionar danys personals, s'hauria produït per l'oxidació de l'estructura

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un tram d'uns cinc metres de pantalà del port pesquer de les Cases d'Alcanar es va enfonsar aquest diumenge al vespre sense causar danys personals. Pescadors del municipi van donar l'avís dels fets a la Confraria que, al seu torn, va informar Ports de la Generalitat. De moment, l'incident ha obligat a reubicar les tres embarcacions pesqueres que atracaven al pantalà, el més pròxim a la bocana i que separa la dàrsena pesquera de l'esportiva. Segons Ports, l'enfonsament s'hauria produït per l'oxidació de l'armadura, que hauria provocat una dilatació del formigó i el posterior col·lapse de la placa. La Confraria de Pescadors ha reclamat que es repari i reforci l'estructura abans del pròxim hivern.

El fet que l'enfonsament fortuït tingués lloc, sortosament, en un moment i una època de l'any durant les quals no havia pràcticament activitat al port hauria evitat danys personals. Així ho ha reconegut a l'ACN el secretari de la Confraria de Pescadors de les Cases, Raül Ribot. "Creiem que va ser una sort: entre juliol i agost comença la temporada turística aquí a les Cases, es fan processons marineres, es fan diades de turisme amb golondrines i hauria pogut ser una cosa més catastròfica. Just en aquest moll atraquen les golondrines i embarcacions de tresmall que porten gent a les processons marineres", ha indicat.

Des de la Confraria no recorden cap precedent d'un incident d'aquest tipus en els més de 40 anys que porta funcionant la infraestructura -construïda als anys 70-. Ports de la Generalitat, administració titular i responsable del seu manteniment, ha situat una tanca per evitar el pas uns metres abans de la placa enfonsada, que ha deixat el tram final del pantalà aïllat. Segons han precisat fonts de l'organisme, el col·lapse s'hauria pogut accelerar per les fortes pluges i les elevades temperatures. El forjat de les plaques se sustenta sobre pilars de formigó submergits, que no haurien resultat afectats.

De moment, asseguren des de Ports, han començat a treballar en el sanejament de la zona afectada i els tècnics avaluaran el tractament que es donarà a la resta del pantalà. Ribot no descarta que durant els pròxims la Generalitat acabi desmantellant tot el pantalà per iniciar un projecte de reconstrucció. Això obligaria a reubicar prop d'una dotzena d'embarcacions, algunes esportives, en altres espais del port pesquer i l'esportiu. Una d'arrossegament i dos de tresmall, que ocupaven el tram afectat, ja s'han desplaçat al moll de ponent. En qualsevol dels casos, els pescadors reclamen que l'actuació quedi enllestida abans de l'hivern, per garantir el resguard de les embarcacions -tres d'arrossegament i cinc de tresmall, en el cas del port pesquer- davant possibles temporals.

Comentarios
Multimedia Diari