La Festa del Mercat a la plaça d'Amposta recupera la presencialitat

Es celebraran de nou actes com el sopar a les fosques, els jocs tradicionals o els espectacles d’arts escèniques i musicals

21 abril 2022 16:05 | Actualizado a 21 abril 2022 17:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Del 19 al 22 de maig Amposta celebrarà la XIV edició de la Festa del Mercat a la Plaça. Després de dues edicions adaptades a la situació sanitària, enguany la festa buscarà recuperar la normalitat i tornar a la presencialitat completa d’anys anteriors.

L’ambient de principis de S. XX tornarà a omplir els carrers de la ciutat del Montsià a mitjans de maig. La festa de recreació històrica que recorda l’atorgament del títol de la ciutat a la localitat, té enguany amb el comerç com a eix temàtic i oferirà moltes de les propostes habituals en altres edicions. D’aquesta manera, se celebraran de nou actes tan gastronòmics, com el sopar a les fosques, una de les activitats més populars de la festa, els espectacles de dansa i arts escèniques, les rutes històriques o les recreacions d’oficis del segle passat, entre altres. Inés Martí, regidora de Cultura i Memòria Històrica, destaca les activitats previstes, tot detallant que enguany «la festa té una programació molt diversa i variada amb més de 145 franges horàries d’activitat. Hi haurà activitats de recreació històrica, teatre, concerts, jotes, espectacles itinerants o rutes». Per accedir en molts d’aquests actes serà necessari adquirir una entrada que es podrà comprar a partir del dilluns 2 maig.
D’altra banda, es faran també activitats durant els dies anteriors a la festa. Els actes previs complementaran la programació i donaran a conèixer amb més profunditat el període històric, com és el cas de les exposicions al Museu de les Terres de l’Ebre, que conviuran amb altres iniciatives i tallers, com el concurs d’aparadors que ajudaran a potenciar el comerç local.

Destaca també la participació d’un municipi convidat que ajudarà a complementar el retrat del s. XX amb tradicions d’altres indrets de Catalunya, com és habitual. Enguany el municipi del Bages, Sant Vicenç de Castellet, serà present amb el seu Ball de Gitanes durant aquesta edició que mantindrà el seu esperit i que tindrà uns canvis mínims en la programació, tot i que s’han previst algunes modificacions. En el cas concret dels jocs populars, aquests canvien de dia per passar a formar part de l’horari escolar i fer així partícips els centres educatius.
La regidora anima a participar en la festa i a acudir-hi vestint la indumentària de l’època i anima també als veïns del nucli antic, on se celebra la major part dels actes, a decorar els balcons de les seves cases. Per la seva banda, Adam Tomàs, alcalde d’Amposta, celebra la recuperació de l’esdeveniment explicant que «és una festa de la ciutat per a la ciutat. Es construeix gràcies a la participació dels centres educatius, comerços, entitats locals i persones que participen a títol individual».

Pregó inaugural
Aquesta XIV edició tindrà el comerç com a protagonista. Aquest estarà present durant tota la festa, que començarà amb el pregó a càrrec d’Alícia Valldepérez, coneguda com a ‘la corsetera’ per ser la propietària d’una llenceria situada al costat del carrer Major. Valldepérez representarà en comerç posant-se en el paper de Conchita Recasens, esposa de Ramón Chordà de la botiga centenària d’Amposta Casa Chordà.

Novetat: Gots reutilitzables per a activitats
L’Ajuntament, a través de les àrees de Turisme i Promoció Exterior i Polítiques Ambientals, ha creat uns gots reutilitzables que s’oferiran en diferents esdeveniments, el primer dels quals serà la Festa del Mercat a la Plaça. Repartits per la zona on se situaran els paradistes, es col·locaran tres punts on es podran comprar els gots o adquirir-los en préstec a canvi d’un dipòsit al preu d’1 euro.

Aquests vasos tindran grafiats elements del municipi a càrrec de l’artista local Hernan en H i en principi se’n faran unes 15.000 unitats. Sobre el projecte, que compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, Tomàs afirma que és una iniciativa atractiva i positiva per a l’entorn, ja que és una forma «d’evitar abocar plàstics al medi ambient».

Comentarios
Multimedia Diari