Tortosa acollirà més de 500 pelegrins per la primera beatificació a la catedral

Quatre sacerdots operaris, un d’ells originari de Caseres, seran beatificats en una missa dissabte 30 d’octubre

| Actualizado a 25 octubre 2021 14:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de mig miler de persones està previst que participen, el proper cap de setmana a Tortosa, en els actes de beatificació de quatre capellans de la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans, assassinats durant la Guerra Civil Espanyola. Es tracta de la primera vegada a la història que la catedral de Santa Maria acull un acte d’aquestes característiques. Tindrà lloc el dissabte 30 d’octubre a les 11 del matí i estarà presidida pel cardenal Marcello Semeraro, Prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants, amb la presència d’una vintena de bisbes, prop d’un centenar de sacerdots i 60 seminaristes d’arreu d’Espanya i Portugal, a més de membres de la congregació i familiars dels sacerdots beatificats.

Aquests van morir durant la Guerra Civil, quan exercien com a formadors als seminaris de Ciutat Real, Lleó i Baeza. Un d’ells és Manuel Galcerá Vidallet, nascut a Caseres (Terra Alta). Va morir a Ibros (Jaén) el 3 de setembre del 1936, amb 59 anys. Els altres tres beatificats són Francisco Cástor Sojo López i Aquilino Pastor Camberos, tots dos nascuts en poblacions de la província de Cáceres i morts també el 1936: i Millán Garde Serrano, originari de Vara del Rei (Conca) i que va morir el 1938. Es tracta dels quatre últims membres de la Germandat de Sacerdots Operaris Diocesans que seran beatificats, dels 30 que es consideren màrtirs. «No van fugir, van donar la vida pel fet de ser sacerdots», comenta el sacerdot operari Carlos Comendador.

Tortosa és la ciutat originària del fundador de la germandat al segle XIX, el també beat Manuel Domingo i Sol, conegut com a Mossèn Sol.

El temple de la Reparació i la cripta (Espai Mossèn Sol) seran dos dels llocs on es duran a terme la resta d’actes del cap de setmana al voltant de les beatificacions. «Volem que sigue una festa», afirma José Miguel Martínez, delegat a Espanya del director general dels Operaris Diocesans.

Conferències avui

El primer dels actes està previst per avui mateix. Es tracta de dues conferències a l’Espai Mossèn Sol, a les 19.00 h, sobre la història de la germandat, la seva obra i la seva relació amb Tortosa.

Divendres 29 tindrà lloc l’acte d’acollida dels pelegrins a la plaça dels Dolors (21.30 h). Després de l’acte central dissabte a les 11 del matí a la catedral, a la tarda s’han programat un seguit de propostes «culturals i espirituals», segons detallen des de l’organització, com una ruta per la Tortosa de Mossèn Sol; una exposició sobre els màrtirs i un acte cultural a la plaça de l’Absis, amb l’actuació entre d’altres els Abanderats de Tortosa.

Per al diumenge 31 hi ha prevista una nova missa a la catedral i, ja a la tarda, una trobada de seminaristes i un concert a la plaça de l’Absis. Els actes clouran el dia de Tots Sants al matí, amb una nova missa al Temple de la Reparació.

Des del Bisbat de Tortosa, mossèn Víctor Cardona agraeix als Operaris Diocesans haver triat la catedral de Santa Maria per a un acte «tan rellevant».

Comentarios
Multimedia Diari