Tortosa creix en visitants i vol consolidar-se com a destí patrimonial

Els actius patrimonials de la capital són els protagonistes en un cap de setmana ple d’activitats en motiu del Dia Mundial del Turisme

26 septiembre 2021 06:20 | Actualizado a 26 septiembre 2021 14:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest cap de setmana el patrimoni de Tortosa és el protagonista dels actes organitzats per l’Ajuntament, amb motiu del Dia Mundial del Turisme. Fins avui, les jornades ofereixen visites guiades a la Catedral, les fortificacions del Bonet i les Avançades, el refugi antiaeri, l’antic escorxador, els Jardins del Príncep o la Casa Brunet. Ahir mateix al matí un bon grup de persones va gaudir de la ruta «La Tortosa desapareguda, el barri de pescadors» de la mà de l’historiador Joan-Hilari Muñoz i l’Associació Amics dels Castells.

«Aquestes jornades segueixen l’estela de les que vam organitzar l’any passat, amb un conjunt d’activitats i visites guiades i teatrals per conèixer el nostre patrimoni monumental, cultural i artístic des d’una vessant turística», explica al Diari el regidor de Turisme, Sisco Pepió.

Tortosa a més compta amb una façana fluvial única, ara a més potenciada amb la nova plaça de davant de la Catedral, i el llagut turístic Lo Sirgador. De fet, aquest cap de setmana Lo Sirgador ha iniciat una sèrie de creuers a preus especials per recaptar fons per a diferents causes. Una de les quals ha anat destinada al 100% a ACNUR, l’agència de l’ONU per als refugiats, i en concret a pal·liar el drama humà que s’està vivint a l’Afganistan. Dependent de l’èxit d’aquesta iniciativa, Lo Sirgador realitzarà un viatge solidari l’últim diumenge de cada mes.

El darrer estiu, la presència de turistes a la ciutat ha sigut molt visible. Properament es presentaran les dades de visitants, un cop fet el recompte. Pepió, però, avança que s’ha superat els visitants d’abans de la pandèmia.

«El full de ruta que seguim és el de posar en valor el nostre patrimoni. S’ha fet molt bona feina els anteriors anys, però ara comencem a tenir una base sòlida d’espais visitables. Ara s’han de posar en valor, de forma que un turista puga gaudir dels espais. Hi ha hagut un increment de visitants respecte el 2019, abans de la pandèmia. Encara hem de fer el recompte, però respecte el 2019 tenim un increment notable de visitants», expressa el regidor. «Estem molt contents i volem seguir en aquesta línia. A més, cada cop anem guanyant més espais com la plaça de la Catedral o el passeig de les Cultures. Penso que anem pel bon camí. Ara també ampliarem l’embarcador i l’any que ve es farà el camí de Sirga a Ferreries».

Amb l’objectiu de poder coordinar les experiències que ofereix el sector turístic als visitants, donar resposta a les demandes de les empreses que la configuren, així com teixir col·laboracions que acaben revertint en més oportunitats dins de la ciutat en l’àmbit del turisme s’ha creat recentment l’Associació d’Activitats Turístiques de Tortosa, que aglutina diversos agents que ofereixen serveis turístics a la ciutat.

«La voluntat és fer accions de promoció conjuntes i coordinar-nos en les diferents activitats i horaris, per no solapar actes, per exemple. També servirà per fer pinya en quant a subvencions, cursos de formació i reciclatge, noves tendències, fires...», avança el seu president, Jordi Domingo.

El president coincideix en l’increment de visitants d’aquest estiu. «La pandèmia ha beneficiat Tortosa. Molta gent que no ha volgut agafar un avió ha vingut aquí i ha servit per donar-nos a conèixer. Hi havien molts catalans, però també de la Comunitat Valenciana, Madrid i Euskadi. Darrerament també s’està fent molta promoció turística de la ciutat».

Per a Domingo Tortosa encara és una mica desconeguda per la proximitat amb altres punts molt turístics com el Delta de l’Ebre, la Costa Daurada o Peníscola. «Ara hem d’apropar aquests visitants cap aquí, ja que tenim molt de patrimoni cultural i natural».

Els Miquelets de Catalunya a les Avançades de Sant Joan, el pròxim cap de setmana

Els Miquelets de Catalunya tornaran a representar ‘El Setge de Tortosa’ el cap de setmana de l’1 al 3 d’octubre. Els cavalls i la pòlvora tornaran a ser protagonistes a les Avançades de Sant Joan, que reviuran novament enfrontaments armats com els que es van produir fa tres-cents anys amb motiu del setge de Tortosa, el 1708, quan les tropes borbòniques van prendre definitivament la ciutat en un dels sagnants episodis de la Guerra de Successió. Els Miquelets de Catalunya, cos que fou fundat el 1640 durant la Guerra dels Segadors per defensar les institucions catalanes, reviurà novament, a través d’una associació de recreació històrica el conflicte civil i militar d’aquells moments. 

El regidor de Turisme, Sisco Pepió, ha explicat que la voluntat de l’Ajuntament amb aquesta iniciativa és consolidar un producte turístic per tal de treballar en la millora de la qualitat de l’oferta i per trencar l’estacionalitat de la demanda. «Volem posar en valor tots els actius materials i immaterials de què disposem, dinamitzar els recintes emmurallats i fortificacions de Tortosa és una de les nostres prioritats», ha dit el regidor, qui ha fet una crida a la ciutadania a participar en les jornades de recreació històrica. 

Les jornades començaran el divendres 1 d’octubre amb un taller de moda i costums al segle XVIII i la conferència inaugural, ‘El setge de Tortosa, la conquesta d’una peça clau en la guerra de Successió’, a càrrec d’Aleix Gonzàlez, arqueòleg i historiador a l’església de Sant Domènec. En acabar, a l’aula didàctica del Museu de Tortosa s’emetrà el curtmetratge ‘Vèncer o morir’, que recrea la vida en els camps militars del segle XVIII.

 El dissabte 2, a les 11 hores, els grups de recreació es dirigiran al centre de la ciutat, on seran rebuts per les autoritats. Cap a les 12 hores hi haurà un combat urbà a la plaça de l’Absis. Durant la tarda hi haurà vida de campament a la zona de les Avançades amb visites a les fortificacions, els campaments austriacista i borbònic i les rondes de guàrdia i ban de guàrida. La setantena de participants aniran degudament equipats amb uniformes que reprodueixin fidelment els originals. A les 18 hores tindrà lloc la recreació del primer assalt a les Avançades de Sant Joan en un combat ferotge amb unitats de cavalleria, foc d’artilleria i pirotècnia. 

L’endemà diumenge, les jornades de recreació continuen amb una nova possibilitat de visitar els campaments durant el matí, on s’escenificaran diferents escaramusses entre els grups assistents al fossat de la segona Avançada. A les 12 hores tindrà lloc la recreacó de l’assalt decisiu que reunirà totes les tropes a les Avançades de Sant Joan. Les jornades acabaran amb la representació de la Capitulació de la ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari