Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Tortosa inaugura la renovada façana de la Catedral i culmina les actuacions a tot l’espai

La finalització dels treballs, que van arrencar l’abril de l’any passat, ha coincidit en el temps amb els de la plaça de davant del temple i de l’espai Cota Zero, impulsats per l’Ajuntament

| Actualizado a 12 mayo 2022 18:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Tortosa va viure ahir un dia especial. La capital ebrenca va celebrar l’acte d’inauguració de la restaurada façana de la Catedral i va culminar així les diverses actuacions que s’han fet a tot l’espai. Un espai que ha viscut una total transformació des de l’enderroc de les cases de davant del temple, el 2015. Ara, amb la imponent façana neta i restaurada i una enorme plaça que es converteix en un insòlit mirador al riu Ebre, el nou espai està cridat a convertir-se en centre neuràlgic del gran i ric nucli antic de Tortosa.

L’acte va comptar amb la presència del nunci del Papa, Bernardito Auza, i el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, a més de diverses autoritats eclesiàstiques i polítiques. La jornada va tenir un caire festiu i, així, el nombrós públic assegut a la plaça de la Catedral va poder gaudir de les actuacions dels Abanderats de Tortosa, tot un símbol de la ciutat, del ball de l’Àguila (que només se celebra en ocasions importants) i el ball de dos parelles de Gegants de la ciutat.

L’acte, amb molt de sol però una mica de vent, va ser conduït pels periodistes Silvia Tejedor i Ximo Rambla, que van recordar el procés d’enderroc de les cases de davant la Catedral i la història del mateix temple, la primera pedra del qual es va posar el 1.347.

El degà del Capítol Catedral i Vicari General del Bisbat de Tortosa, mossèn José Luis Arín, va expressar en el seu parlament que la Catedral de Tortosa és «la casa pairal de la gran família diocesana». Diòcesi que va des del Priorat i la Ribera d’Ebre fins el Maestrat i els Ports. Mossèn Arín també va recordar la funció d’identificació i crida que té la façana de la Catedral i va fer un agraïment a tots els que han subvencionat els treballs: l’Estat, la Generalitat, l’Ajuntament de Tortosa i la Diputació de Tarragona. Concretament el Govern d’Espanya, mitjançant diverses partides pressupostàries del Ministeri de Cultura i l’1,5 % cultural ha invertit des de l’any 2000 un total de 1.525.301,65 euros en diverses obres de restauració de la Catedral. Les obres de restauració de la façana han durat solament un any, seguint el projecte dels arquitectes Carles Brull i Andreu Alfonso i del restaurador Manel Iglesias que també han dirigit els treballs que ha dut a terme l’empresa EMR. Els treballs han posat de manifest la riquesa dels materials i dels elements de la façana. L’arquitecte Brull també ahir va explicar que els experts «coincideixen que aquesta façana és única» i que cal buscar el seu referent a la Basílica de Sant Pere del Vaticà.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va recordar que la inauguració de la façana suposa la culminació de la resta d’actuacions de tot l’entorn, impulsades per l’Ajuntament. «No va ser fàcil, però el resultat no admet cap esmena», va expressar. «És un projecte que ha transformat Tortosa i que ens ha d’omplir d’orgull». I és que a més de la plaça i de la urbanització dels carrers de l’entorn, fa poques setmanes es va inaugurar l’espai Cota Zero, que permet recórrer quinze segles d’història de la ciutat, amb les restes arqueològiques aparegudes a sota de les antigues cases de davant la Catedral.

El Bisbe de Tortosa Enrique Benavent parlava ahir de «somni fet realitat, i en temps rècord». «Abans passàvem per davant i quasi no vèiem la façana, i un no podia imaginar què trobaria a dins. Ara convida a contemplar-la i a passar cap a dins», va remarcar.

Per la seua banda, la Consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va destacar «la feina arquitectònica i dels restauradors, de vegades invisible». La Generalitat ha avançat que també està previst actuar, amb una inversió total de 500.000 euros, a les obres de consolidació estructural i restauració dels contraforts i arcbotants de la girola i de la torre de Sant Pere. El projecte es troba en fase de redacció i estarà finançat pel conveni signat entre Cultura i la Fundació «La Caixa».

El subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, també va manifestar la seua satisfacció per la predisposició del Ministeri de Cultura i el 1,5% del MITMA per invertir en el valuós patrimoni tortosí.

Després dels parlaments i de les actuacions va tenir lloc la benedicció del temple, a càrrec del nunci del Papa. Tot seguit es va passar a l’interior de la Catedral per celebrar la missa. Va costar un parell de minuts obrir les pesades i antigues portes centrals del temple. En acabar la missa presidida pel nunci i el Bisbe, amb moltes peces musicals i l’Himne de la Cinta com a cloenda, es va destapar una placa que deixa constància històrica de la restauració.

Comentarios
Multimedia Diari