Tres anys i mig de presó per tenir 24 plantes de marihuana a Paüls

Haurà de pagar una multa de 54.000 euros. L’acusat destinava la droga a la seva venda tot i que va dir que era per a autoconsum perquè no tenia diners, quan té un treball remunerat

| Actualizado a 16 agosto 2021 10:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Volia obtenir un rendiment econòmic fàcil i ara haurà de complir tres anys i mig de presó i pagar una multa de 54.000 euros. L’home tenia 24 plantes de marihuana a Paüls per a la seva venda a terceres persones, segons la sentència del Jutjat del Penal 2 de Tortosa. Ara la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Tarragona ha rebutjat el recurs d’apel·lació de l’advocat defensor que, entre altres motius, al·legava «estat de necessitat» per l’addicció ja que, degut a la seva situació precària, buscava autosubministrar-se la droga. Però els magistrats recorden que el processat en cap moment va dir que era consumidor i, a més, va manifestar tenir treball estable.

L’acusat és un ciutadà espanyol sense antecedents penals. Cap a tres quarts d’onze del matí del 3 de setembre de 2019, els Mossos d’Esquadra van observar que el processat tenia a l’interior de la finca que gestionava al terme de Paüls un total de 24 plantes de marihuana, d’una alçada aproximada de dos metres i mig. Es trobaven amagades a la vista sota una malla verda.

Les plantes tenien un pes brut de 132,5 quilos i un de net de 17,09 quilos, amb una valoració econòmica de 27.241,46 euros.
El recurs d’apel·lació rebutjava que la droga fos destinada a la seva venda sinó per al consum propi, ja que no s’havia trobat cap element que permetés acreditar el tràfic. També denunciava l’agreujant de notòria importància i recordava que des de 2020 la Convenció Única d’Estupefaent la marihuana ha passat de ser una substància «perillosa» a «insana». Finalment, assenyalava que hauria d’apreciar-se l’atenuant de col·laboració.

Els magistrats de l’Audiència recorden que l’explotació del cannabis segueix sotmesa a autorització prèvia així com a estrictes procediments de control i fiscalització. I la modificació del 2020 fa referència a què s’obre la porta al seu ús medicinal, únic permès junt amb finalitats científiques.

La quantitat
Quant a la quantitat, recorden que els protocols de l’Instituto Nacional de Toxicología indiquen que de la planta verda s’ha de quantificar que només entre un 10 i un 15 per cent és droga per consumir, per la qual cosa se situa en 17,095, lluny dels 7,300 quilos que es calcula que una persona pot autoconsumir en un any (uns 20 grams diaris). Per això, aquest cas no es considera que era per a consum propi.
Finalment, la Secció Segona recorda que l’acusat no va acreditar ni dir en cap moment que era consumidor. Tampoc que, com no tenia prou diners, conreés les plantes per a ell. En aquest sentit, va dir que tenia un treball remunerat.

Absolt per un altre conreu a Deltebre

La mateixa Secció Segona de l’Audiència de Tarragona ha absolt un veí de Deltebre a qui els Mossos li van confiscar 12 plantes de marihuana que tenia plantades. Els magistrats consideren que per la quantitat de droga i que no s’han trobat indicis que es dediqués al tràfic , no se’l pot condemnar. D’aquesta manera, revoca la sentència condemnatòria dictada inicialment pel Jutjat del Penal número 1 de Tortosa, que havia imposat a l’home un any de presó i pagar una multa de 7.484 euros.

Una patrulla dels Mossos d’Esquadra, el 4 d’octubre de 2018, va veure diverses plantes de marihuana en un hort contigu a un habitatge de l’avinguda de la Generalitat de Deltebre. Eren conreades per l’acusat. L’hort era propietat del pare de l’acusat. Van ser trobades 12 plantes plenes de cabdells i a punt per a la seva recol·lecció. Tenien un pes brut de 44,5 quilos i net de 5,373. El seu valor en el mercat il·lícit era de 7.484,58 euros. 

En el recurs d’apel·lació, l’advocat defensor indicava que els agents no van trobar al domicili de l’acusat cap utensili propi del tràfic de drogues. L’acusat no té una nòmina com a treballador. Tanmateix, apuntava que la quantitat es podia considerar per ús propi anual, tenint en compte que hi ha un consum mitjà d’entre 15 i 20 grams. El processat va declarar al judici que era consumidor de marihuana, que la prenia en infusió i fumada, i que la consumia tots els dies. I l’Audiència dona la raó a la defensa i procedeix a l’absolució de l’acusat.
 

Comentarios
Multimedia Diari