Ulldecona celebra el 800 aniversari de la carta pobla

Un grup d’actors recreen el moment en què es va permetre l’edificació d’habitatges

| Actualizado a 11 abril 2022 04:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ulldecona ha celebrat el passat cap de setmana, en el marc d’una nova edició de Patrimònium, el 800 aniversari de la seua carta de població.

El cicle Patrimònium d’enguany gira a l’entorn d’una de les efemèrides més destacades en la història del poble del Montsià com és la celebració del 800 aniversari de la Carta de Població d’Ulldecona «La Vella». Tot i que la història de la vila ve de molt més lluny, com així ho testimonia el ric patrimoni faldut, la data del 1222 té una significació especial. És l’oficialització d’Ulldecona com a poble, encara que en aquells moments estava situat dins les muralles del Castell.

A aquesta data destacada en la història cal sumar tot just fa poques setmanes la finalització de les obres de consolidació i restauració que s’han realitzat al recinte del Castell. Per això, el cicle Patrimònium d’enguany contempla tot un seguit d’activitats pluridisciplinars per a conèixer, estimar i gaudir del símbol més significatiu del poble.

Així, dissabte al matí, en un dia radiant, va tenir lloc la teatralització simbòlica de l’acte donació de la Carta de Població d’Ulldecona per part de Guillem Ramon de Montcada, permetent l’edificació d’habitatges entre les muralles del recinte del Castell.

La representació va anar a càrrec dels actors del Centre Cultural i Recreatiu i el Patronat de La Passió. Després va portar-se a terme un recorregut guiat per la història de les excavacions arqueològiques del Castell de la mà de l’arqueòleg Damià Grinyó i el tècnic de patrimoni, Agustí Vericat

La propera activitat serà el 6 de maig a les 19 hores a l’Oficina de Turisme, amb la xerrada «L’Ordre Hospitalera d’Ulldecona i el seu context històric», a càrrec de Maria Bonet, Catedràtica en Història Medieval per la URV i especialitzada en ordres militars com la d’Ulldecona. Amb la xerrada es donarà a conèixer els motius, l’evolució i l’estructuració de la Comanda Hospitalera d’Ulldecona en el marc de la Catalunya Medieval. És una activitat organitzada amb el Centre d’Estudis d’Ulldecona.

També al llarg de tot l’any s’ofereixen visites guiades al Castell aprofitant les recents obres de consolidació.

Comentarios
Multimedia Diari