Un centenar de persones tallen «la carretera de la vergonya» per reclamar mesures urgents

El veïnat ha realitzat una marxa lenta per denunciar l‘estat de la T-2021, a més de la inacció 
de les administracions competents davant d’un camí rural insegur i freqüentat per turistes

25 noviembre 2019 10:10 | Actualizado a 25 noviembre 2019 10:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tractors, motocicletes i vehicles de tota mena s’afegien a la marxa lenta per tallar, este diumenge, la carretera que uneix la Ràpita, el Poblenou i el Trabucador. Una via batejada com «la carretera de la vergonya» i que en tres anys acumula tres morts, més de quaranta accidents i moltes topades, sortides de via i retrovisors trencats.

Els veïns i usuaris d’aquesta carretera s’han unit en una plataforma per denunciar la situació. «És una de les portes d’entrada al delta de l’Ebre i un motor turístic molt important. I la tenen abandonada», assegurava un dels portaveus, Joan Capilla. Exigeixen a les administracions implicades que actuïn immediatament aplicant mesures urgents. I és que tot i el freqüent ús turístic, la T-2021 està catalogada com a camí rural, pel qual a hores d’ara els responsables de la carretera són els ajuntaments d’Amposta i la Ràpita.

Els desperfectes de la carretera s’observen a simple vista: l’asfalt està deteriorat, el vial és estret, no hi ha línies marcades i la senyalització és antiga. Amb els canals a banda i banda, en algun tram ben just passen dos turismes. «Molts autocars es troben de cara i no poden creuar. Algun dia caurà un amb nens, passarà una desgràcia més gran i tots tiraran pilotes fora», lamenta Josep Juan Segarra, un dels portaveus.

Una situació que, segons els veïns, s’allarga des de fa més de 30 anys, quan l’Estat va transferir el vial agrícola a la Diputació. Des de llavors, i malgrat els projectes per construir un anell viari o la inclusió en el Pla Zonal, les millores han estat molt poques. «Jo esta carretera la vaig conèixer quan era d’arena i segueix igual de malament», explicava el veí i ex-camioner Paco S. Balada.

La marxa lenta, encapçalada pels tractors, va col·lapsar la carretera durant una mica més d’una hora i mitja. Temps suficient per reflexionar sobre el perill de tenir una via en aquestes condicions. Glòria Segarra, veïna del Poblenou i la Ràpita, explicava que cada dia havia de passar por en pujar al cotxe i sentenciava que «si esta carretera portés a Amposta, segur que estaria molt millor». «Som un territori abandonat, perquè tenim un camí que actua de carretera i això és penós», seguia la veïna.

La lluita per la millora d’una carretera és compartida per una de les plataformes més conegudes del territori, l’«AP-7 Gratuïta ja!»: «La solució és que expropien immediatament els terrenys que facin falta per ampliar la via, perquè una vida val més. I si no es fa res, ens tocarà anar a nosaltres al jutjat», deia Llorenç Navarro, portaveu del moviment veïnal.

Promeses sense data

Davant l’anunci del canvi de titularitat, els alcaldes d’Amposta i la Ràpita van anunciar algunes actuacions fins al moment del traspàs. Tot i això, des de la Plataforma no veuen les coses clares i diuen que «fa anys que els tenen abandonats i que ara només volen sumar-se al postureig». A més, Josep Juan Segarra retreia també al consistori ampostí que «havia prioritzat arreglar altres carreteres com la de l’Encanyissada, posant per sobre el benefici econòmic a la mortalitat».

Davant la manca de concreció del calendari i els canvis de criteris polítics, els veïns no veuen clar si es començarà a treballar aviat o es tornarà a posposar més anys, el que «no poden permetre», diuen.

Sobre el paper, la carretera forma part del nou Pla Zona de la Diputació pel període entre 2019 i 2035 que ha d’aprovar Territori. Això ha de permetre l’ens provincial assumir definitivament la titularitat i iniciar les actuacions demandades pels usuaris. Aquest passat cap de setmana, el diputat provincial i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, va avançar que està prevista una partida de 100.000 euros als pressupostos de 2020 per redactar el projecte per millorar aquesta via. Mentre però, els consistoris ampostí i rapitenc han encarregat una memòria tècnica a Carreteres de la Generalitat i a la Diputació per fer-ne les millores que considerin oportunes.

Comentarios
Multimedia Diari