Un informe del Govern alerta de l´impacte del pla hidrològic al Delta

Si no es modifiquen les previsions de l´actual pla, hi haurà una alteració severa dels hàbitats i espècies al delta de l´Ebre

19 mayo 2017 22:58 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un informe de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat, reclamat insistentment en els últims mesos per la Plataforma en Defensa de l’Ebre, alerta sobre els impactes negatius del pla hidrològic de l’Ebre –actualment en procés de revisió– al tram final del riu i al Delta. L’informe conclou que, de no modificar-se l’actual pla hidrològic, «pot comportar l’alteració severa de l’estat de conservació d’hàbitats i espècies d’interès comunitari al delta de l’Ebre».

L’informe, emès el 16 d’abril passat, subratlla que els cabals mínims establerts al pla hidrològic actual són «significativament inferiors» als que resulten de l’aplicació de la pròpia metodologia que exposa la memòria del pla. Concretament, la memòria del pla «apunta la necessitat d’un cabal ecològic de 159 m3/s, mentre que en el pla hidrològic actual s’acaben fixant cabals que baixen fins als 80 m3/s», 3.000 hm3 a l’any, una tercera part del que, de mitjana, porta l’Ebre cap al mar a l’any.

A més, si es compleix amb la previsió de construir fins a 50 noves preses i milers de noves hectàrees de regadiu, l’aportació del riu a la seva desembocadura serà «una tercera part de la mitjana dels últims 25 anys», alerta l’informe.

Aquesta menor aportació d’aigua dolça implicaria una penetració més gran i més prolongada en el temps de la falca salina, fet que suposarà un canvi en les condicions fisicoquímiques de l’aigua i també del sòl i, per tant, un canvi en les comunitats vegetals presents.

Lluita antitransvasista

La batalla dels antitransvasament passa per aconseguir que el pla revisat modifiqui a l’alça el cabal ambiental fixat per al tram final. La Plataforma en Defensa de l’Ebre adjuntarà el document a la queixa que van presentar contra el pla a la Comissió Europea i al recurs que tenim al Tribunal Suprem.

El Govern i la Plataforma en Defensa de l’Ebre defensen un cabal al tram final de l’Ebre d’entre 7.200 i 9.500 hm3 a l’any, depenent si es tracta d’un any sec o d’un any humit, unes xifres que la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre revisarà, amb tota probabilitat, pròximament.

La revisió del pla hidrològic de la Conca de l’Ebre es troba en període d’exposició pública fins al juny i la seva aprovació culminarà a final d’any.

A partir de llavors, establirà una nova planificació de la conca fins al 2021.

Comentarios
Multimedia Diari