Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un punt de resistència al cinema davant l’‘streaming’

El cinema de Bot celebra enguany 60 anys mantenint encara la seva activitat. Des dels seus inicis, la sala ha estat un important dinamitzador social

20 agosto 2023 08:00 | Actualizado a 20 agosto 2023 08:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Terra Alta és comarca de vi, història i tradició, però també d’aficionats al cinema. De fet, és considerada com a la més cinèfila de Catalunya, ja que encara manté activa la sala de projecció en vuit de les dotze localitats, mentre a les grans ciutats cada cop tanquen més sales.

A Bot, on va nàixer l’In-FCTA, el Festival de Cinema de la Terra Alta impulsat per l’actor Ivan Massagué, la sala de cinema continua activa i celebra enguany seixanta anys d’història projectant el film que la va inaugurar.

L’any 1963, el cinema de Bot, situat a l’avinguda Catalunya, s’estrenava amb el film La Guerra Secreta de Sor Catherine, la història sobre unes religioses que ajuden a fugir uns nens jueus internats en un camp de concentració proper al seu convent. A aquest títol el van seguir molts altres títols de renom internacional com Titanic, Dirty Dancing, Pretty Woman, així com d’altres d’origen nacional com la saga còmica de Santiago Segura, Torrente. Aquestes històries audiovisuals es van convertir en el nexe d’unió entre els veïns de la localitat, complint una rellevant funció social durant els caps de setmana.

«Els diumenges a la tarda, molts cops, la gent no sabia on anar i anava al cine», explica Josep Mulet, conegut com al ‘Cinero’ del poble, qui durant tots aquests anys ha estat darrere de les projeccions.

Segons explica, va iniciar aquest projecte conjuntament amb Josep Boix. «La sala era la societat del poble i vam començar a fer cine. Però l’any 84 em vaig quedar sol i volia plegar perquè fèiem menys taquilla, però finalment vaig continuar i encara m’encarrego de l’espai».

Per celebrar la història de l’espai, el passat 30 de juliol es va projectar, amb gran èxit La Guerra Secreta de Sor Catherine, recordant aquella primera projecció l’any 1963. El dia 27 d’aquest mes, últim diumenge de mes, es farà un segon passi per petició popular, tal com indica el ‘cinero’, perquè «molta gent volia venir i no va poder. Ens van demanar que ho repetíssim i així ho farem la setmana que ve».

Enguany s’ha rendit homenatge a Mulet entregant-li el premi del premi LoFato 2023.

Resistència

Tot i que des de fa uns vuit anys el cinema és de titularitat municipal, Mulet continua treballant per mantenir-lo viu i conservant la sala com un punt de resistència davant l’auge de l’streaming i les noves tendències de visionament audiovisual. «Ara moltes productores venen els títols directament a les plataformes i moltes sales pleguen. Així ja no hi ha ningú empleat».

Mulet avança que es troba buscant més idees mantenir el cinema obert, la seva gran passió, i tracta amb distribuïdores per poder projectar més títols.

Comentarios
Multimedia Diari