Un tros del segle XIX capturat en un fons desconegut

Àlbum fotogràfic. L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, en col·laboració amb el del Ripollès, publica un llibre amb fotografies inèdites sobre Tortosa i el Delta de l’Ebre

23 enero 2022 09:20 | Actualizado a 23 enero 2022 09:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i Onada Edicions han publicat un nou llibre de la col·lecció d’àlbums fotogràfics «Finestres al Passat». En aquesta ocasió, el volum Ducloux & Ordinaire, el testimoni francès ha comptat amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Ripollès, amb el seu director Josep Ribas i la tècnica Montse Freixa, i en ell es mostren les imatges inèdites dels diplomàtics francesos Ducloux i Ordinaire, que van retratar Tortosa i altres indrets de les Terres de l’Ebre a finals del segle XIX.

François Xavier Ducloux (1832-1918) va ser enginyer de mines, però al cap d’un temps els seus contactes i el fet de parlar diferents idiomes el van catapultar a la carrera diplomàtica. Al novembre de 1886 va ser nomenat vicecònsol de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita. Olivier Ordinaire (1845-1914) també va exercir de diplomàtic, tot i que la seua vessant d’explorador i aventurer és la més coneguda. Tant l’un com l’altre eren grans amants de la fotografia. L’activitat professional de Ducloux com a enginyer de mines el va portar al Ripollès, és per això que el seu fons fotogràfic es va dipositar al seu Arxiu comarcal.

«Una de les nostres missions és identificar fotografies, i l’Arxiu Comarcal del Ripollès va veure que algunes de les imatges eren de Tortosa i del Delta i ens van contactar», explica el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i autor del llibre, Albert Curto. Aquest és l’exemplar amb fotografies més antigues de tota la col·lecció i, en general, no es disposava de moltes imatges de finals del segle XIX.

El volum mostra persones i espais de Tortosa actualment gairebé irreconeixibles, amb parts de muralla o edificacions que ara ja no hi són. També resulten molt interessants les imatges del Delta de l’Ebre, amb fotografies de les antigues barraques sense revestiment de calç (mesura higiènica que no arribaria fins principis del segle XX).

L’objectiu d’aquesta col·lecció de volums és «donar a conèixer els fotògrafs que tant de forma aficionada com de forma professional han deixat un llegat sobre Tortosa i les Terres de l’Ebre, i tractar-los des d’un punt de vista monogràfic, amb una introducció sobre el fotògraf i una selecció de 40 imatges seues», en paraules del director. Les fotografies s’ofereixen contextualitzades i comentades, una tasca no gens fàcil. «Sovint no venen ni datades ni amb el lloc», comenta Curto.

El nou llibre és el volum número 9 de la col·lecció i Curto vol publicar-ne com a mínim un desè «Volem descobrir nous fotògrafs i posar-los en valor, ja que alguns tenen un llegat totalment desconegut», valora. No de tots els fotògrafs, però, es disposa d’una quarantena de fotografies, que és el número exacte que conté cada llibre de la col·lecció «Finestres al Passat».

Els altres títols de la col·lecció són: Pista Hitz, la mirada d’un enginyer; José Daufí, els retalls d’una postguerra; Gerard Vergés, la recerca creativa; Joan Sorlí, la força de l’espontaneïtat; Paco Boluña, el món fugisser; Eudaldo Pedrola, el traç artístic; Ramon Borrell, la crònica d’un temps, i Joan Cases, la memòria local.

Comentarios
Multimedia Diari