Una forta pedregada malmet vinyes a la Terra Alta en plena verema

Hi ha danys en més de 2.000 hectàrees de terrenys, la majoria de vinya però també en conreus d’oliveres i ametllers

| Actualizado a 17 septiembre 2021 05:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els cellers de la Denominació d’Origen Terra Alta, immersos en la campanya de verema, han vist malmesa part de la collita d’enguany a causa del temporal amb pedra i fortes ràfegues de vent que va afectar la comarca dimecres a la tarda. Els episodis de calamarsada han provocat danys en diverses poblacions de la comarca, molt especialment a Batea i també a Caseres. 

Segons la primera estimació del Consell Regulador de la DO, el fort temporal ha malmès 2.000 hectàrees aproximadament, de les quals unes 800 són de vinya. La garnatxa blanca, varietat emblemàtica de la DO Terra Alta, estava ja pràcticament collida, així que l’afectació ha estat menor. D’altra banda, els pagesos treballen a contrarellotge per salvar les varietats de raïm negre i el macabeu, ja que gran part del raïm estava pendent de veremar i és el que s’ha vist més afectat. «El Consell Regulador de la DO Terra Alta segueix valorant les pèrdues provocades pel fort temporal, així que és aviat encara per determinar la quantitat de raïm malmès», admeten. 

Des del sindicat agrari Unió de Pagesos xifren també en 2.000  les hectàrees afectades per la pedregada, sobretot de vinya, però també d’ametllers i oliveres. La força dels elements meteorològics també va fer caure un xiprer de 200 anys a Batea, municipi gran productor de raïm i amb una trentena de cellers actius, que ha estat el principal afectat en aquest episodi. Allí la verema es trobava al 40 per cent. «Del 60 per cent restant, hi ha afectacions que van entre el 20 i 100 per cent», detalla el responsable de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos a la Terra Alta, Marc Paladella.  

 L’alcalde de Batea i també pagès Joaquim Paladella, explica que hi ha danys en fins a quatre granges i en camins agrícoles, mentre moltes finques romanen inundades, «fet que de moment impedeix entrar i veremar», de manera que el raïm es podria fer malbé abans de poder-se collir. 

L’Ajuntament de Batea ha demanat ajut i maquinària al Consell Comarcal de la Terra Alta per intentar restablir el pas, el més aviat possible, per alguns dels camins rurals afectats. 

Danys a l’escola, el CAP, el pavelló i moltes cases
La força del temporal amb vent i pedra va causar estralls a la població de Batea, situada a dalt d’un turó. Van caure uns 30 litres per metre quadrat en poca estona. Ha caigut un mur del pati de l’institut-escola, i l’aigua ha afectat el Centre d’Atenció Primària i el pavelló municipal, entre d’altres equipaments. L’aigua va inundar també baixos de cases particulars, mentre que la pedra obstruïa desguassos i canonades, afectant també a pisos superiors dels immobles. L’Ajuntament de Batea estudia la possibilitat que es declare la zona com a greument afectada per una emergència de protecció civil (zona catastròfica) i acollir-se a la mateixa ordre que es preveu per als aiguats que van afectar el Montsià, en especial Alcanar però també la Ràpita i Ulldecona, el passat 1 de setembre. 

Comentarios
Multimedia Diari