Una instal·lació de Lo Pati aprofundeix en la relació entre la masculinitat i la pesca del silur a les Terres de l'Ebre

S'inaugura aquest diumenge juntament amb la celebració del primer vermut de Lo Pati

| Actualizado a 21 mayo 2017 14:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest diumenge s’inaugura a l’Aparador de Lo Pati-Centre d’Art Terres de l’Ebre, a Amposta, la instal·lació ‘Machirulos y siluros’, de l’artista Berta Canela. Es tracta d’una proposta expositiva que aborda la relació entre la masculinitat i la pesca del silur a les Terres de l’Ebre.

L’exposició resulta una instal·lació multidisciplinar agosarada que s’ha bastit a partir del nombrós material audiovisual que circula a les xarxes socials relacionat amb la pesca del silur a l’Ebre.

"Jo entenc la pesca del silur com un fenomen social on es construeixen i recreen masculinitats tradicionals i hegemòniques. Intentava veure quines eren les estratègies perquè se seguís el patró i quines imatges s’usaven per oferir aquest tipus d’experiències. Sempre eren les mateixes: unes imatges de mascles triomfants posant amb les seues preses, en demostracions evidents de força i poder", explica l’artista Berta Canela (Barcelona, 1993).

L’artista va realitzar diverses estades i visites a les Terres de l’Ebre, quedant-se a la residència artística que Lo Pati té a Balada.

La imatge d’aquest turisme

Berta Canela, que té molt d’interès pels temes de gènere, va arribar a les Terres de l’Ebre amb l’objectiu de fer alguna recerca dins del camp del turisme, tractant d’aprofundir en algun fenomen del territori que fos més complex .

Així va ser com va decidir abordar la pesca del silur, tot apropiant-se de les imatges dels pescadors on apareixen amb la seua presa posant amb orgull davant de la càmera. La instal·lació conté material audiovisual molt variat i diversos suports.

Va ser el 1974 quan Ronald Lorkowsky va alliberar il·legalment 32 alevins de silurs procedents del riu Danubi a l’embassament de Mequinensa (Terol) per fomentar la seua pesca. Vint anys més tard, Oliver Portrat va completar la introducció amb una altra solta de 200 exemplars procedents del riu Po (Itàlia).

És així com s’inicia el turisme "machirulo" de la pesca de silurs al riu Ebre, un fenomen organitzat i promogut des del mateix territori pel seu impacte econòmic, on intervenen agències internacionals que organitzen estades per a aficionats a la pesca d’aquests peixos.

Berta Canela és l’artista seleccionada en la convocatòria Sala Art Jove 2016, i el seu treball ha comptat amb la tutoria de l’artista Jordi Mitjà, que l’ha acompanyat en el procés de creació.

La instal·lació s’inaugurarà el proper diumenge, a les 12 del migdia, coincidint amb el primer dels Vermuts del Pati del 2017. Un vermut la part musical del qual anirà a càrrec d’Amarantis DJ, nom de guerra de la coreògrafa i ballarina Amaranta Velard.

Els Vermuts de Lo Pati és una iniciativa arrencada l’any passat per apropar l’art contemporani i les exposicions actuals des d’una perspectiva directa i implicada. Un diumenge al mes, visita i vermut amb comissaris i artistes relacionats, per descobrir i entendre les exposicions amb informació de primera mà, acompanyat d’una Moritz a la assolellada plaça entre el Museu i el Centre (si el temps ho permet) per afavorir el diàleg i el debat; i una sessió de discjòquei expressament plantejada per a l’ocasió.

Comentarios
Multimedia Diari