Una quarta part de les cabres abatudes per la sarna no tenien la malaltia

El Departament d'Agricultura detecta una certa estabilització en l'aparició de nous casos els últims dies

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

El Departament d’Agricultura ha admès que el 25 per cent de les 69 cabres salvatges abatudes al Massís del Port davant la creença que estaven infectades per sarna no tenen la malaltia.

Els animals han donat negatiu a la malaltia malgrat les sospites inicials, donat que es tractava d’animals molt vells, amb signes d’alopècia o altres problemes.

Agricultura assenyala que mantindrà la vigilància permanent i les mesures activades, per bé que s’ha detectat una «certa estabilització» en l’aparició de nus casos de sarnes durant els darrers 10 dies.

En aquesta línia, cinc municipis dels Ports (Gandesa, Bot, Prat de Comte, el Pinell de Brai i Horta) han passat a la fase 2 del pla d’acció contra el brot de sarna. Mentrestant, la Reserva Nacional de Caça –on s’insisteix que no s’ha detectat cap animal infectat- i les àrees de caça poc afectades es mantenen en fase 1.

La fase 1 prioritza la recerca d’individus malalts, la seva identificació i la captura dels animals afectats amb la màxima celeritat per evitar la propagació de la malaltia. La fase 2 s’aplicà a les zones més afectades on baixa la densitat per la mortalitat i es fa més difícil que la malaltia progressi.

Agricultura afirma que l’objectiu, en aquest cas, ja no és eliminar els animals infectats per contenir-la sinó garantir que els animals tinguin les millors condicions per fer-se resistents a la sarna i deixar que la malaltia tingui la seva evolució natural, «la qual cosa contribuirà a recuperar i regenerar la població de cabra».

En aquest cas només es capturen i sacrifiquen animals per raons humanitàries (la probabilitat de mort és del 100% atès que tenen la major part del seu cos afectada i tenen grans patiments).

El Departament recorda que l’epidèmia de sana «és un procés natural» com el que ja va afectar la població d’isards al Pirineu i que la població de cabra salvatge dels Ports no està en perill.

Per tot plegat, lamenta les crítiques «interessades» de partits polítics i agents socials que a parer seu busquen «el desgast del Govern». I afirmen que no hi ha hagut manca de mitjans ni improvisació, com s’ha denunciat.

Sarna fa dos anys

Agricultura informa, a més, que les indagacions realitzades van en la direcció d’afirmar que hi ha sarna al Port fa uns dos anys «i ningú ha comunicat res al Departament en aquests temps», fet que impossibilita una lluita efectiva contra la malaltia atès que «són molts els animals portadors de lacar però asimptomàtics», conclou.

Comentarios
Multimedia Diari