Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Una vintena de pobles de l’Ebre i Camp de Tarragona estrenen aquest curs escola bressol rural

    Amb el nou conveni els ajuntaments han d’aportar 5.000 euros per curs per implantar els ensenyaments de primer cicle a les escoles, i la resta del cost va a càrrec de la Generalitat

    11 agosto 2022 18:36 | Actualizado a 12 agosto 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Aquest proper curs 2022-23 començarà amb una vintena de noves escoles bressol rurals a municipis de l’Ebre i Tarragona (52 a tot Catalunya). Això és possible gràcies al nou conveni entre la Generalitat i els ens locals, pel que els ajuntaments de pobles petits només hauran d’aportar 5.000 euros per curs per implantar els ensenyaments de primer cicle a les escoles. Fins ara, per a un ajuntament petit el cost de tenir una escola bressol municipal representava 30.000 euros anuals. Segons destaquen des de la Generalitat, l’objectiu és ajudar a aquests ajuntaments, atès que disposen de pressupostos molt reduïts en comparació amb la resta de pobles i ciutats del país.

    Així, segons el llistat facilitat pel Departament d’Educació al Diari, aquest mes de setembre es posen en marxa les escoles bressol rurals d’Aldover, Arnes, Caseres, l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) dels Muntells (municipi de Sant Jaume d’Enveja); la Serra d’Almos (Tivissa), la Galera, Miravet, Prat de Comte, Rasquera i Riba-roja d’Ebre, a més de les dels Reguers i Vinallop (Tortosa).

    Pel que fa al Camp de Tarragona, es creen a les poblacions de Bellmunt del Priorat, Blancafort, Botarell, Capçanes, el Masroig, el Pont d’Armentera, Marçà, Poboleda i Porrera.

    Aquestes se sumen a d’altres ja existents i que havien vist perillar la seua continuïtat arran de l’increment de costos, fins que la Generalitat va anunciar aquest «Pla d’integració de l’etapa inicial a l’escola rural». Seria el cas de poblacions com Paüls, Benifallet, Mas de Barberans, Vinebre o Godall.

    En el conjunt de Catalunya, aquest nou curs hi haurà 122 municipis de menys de 2.500 habitants que tindran implantat a l’escola el primer cicle d’educació infantil per a nens d’1 i 2 anys (en el cas de 2 anys, de forma gratuïta).

    Aquestes noves llars d’infants municipals s’ubiquen a la mateixa escola pública, integrada en tots els casos en les agrupacions rurals (ZER). Així, els ajuntaments s’han fet càrrec de l’adequació de l’aula i nous espais per acollir aquest nou servei.

    El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, va destacar en la presentació de la iniciativa al Pirineu, que el pla vol donar resposta a dos objectius: «que cap escola rural tanqui per motius econòmics i, en segon lloc, crear noves escoles rurals a través d’aquest pla, que canvia les regles de joc del finançament». «D’aquesta manera, a més, hi ha equitat i igualtat d’oportunitats per a totes les famílies i tots els infants, visquin on visquin del nostre territori», afegí.

    Els casos de Miravet i Arnes

    Les poblacions de Miravet, a la Ribera d’Ebre, i Arnes, a la Terra Alta, són dues de les que estrenen aquest proper curs escola bressol. En el cas de Miravet (688 habitants), comptarà inicialment amb 4 alumnes, amb possibilitat que s’hi incorporin 3 més. Segons explica l’alcalde, Antoni Llambrich, abans el cost que suposava implantar aquest servei «era inassumible», però amb el nou pla s’han decidit a apostar-hi, «perquè era molt demandat per les famílies de la població». I és que fins ara, molts veïns havien per portar els seus fills a llars de fora del poble, a Benissanet o Móra d’Ebre. L’Ajuntament s’ha fet càrrec de les obres d’adequació per a l’escola bressol, situades al mateix centre escolar, atenent als requeriments del Departament d’Educació.

    A Arnes, amb una població de 485 habitants i una escola amb una cinquantena d’alumnes, la creació de la nova escola bressol rural es va tenir clara des d’un primer moment. I és que segons explica l’alcalde, Joaquim Miralles, hi ha moltes famílies de fora que han mostrat la voluntat de viure al poble i aquest és un servei essencial. El Consistori també s’ha fet càrrec de l’adequació de les instal·lacions al mateix centre, i la llar d’infants arrencarà amb 2 alumnes. «Si volem mantenir o incrementar la població, ham de fer que les famílies tinguen facilitats en el seu dia a dia», explica l’alcalde.

    Comentarios
    Multimedia Diari