Unió de Pagesos alerta que els voltors poden atacar bestiar al Port

El sindicat reclama mesures per minimitzar els danys al bestiar i Agricultura aprova un pla d´acció d´abast nacional

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Unió de Pagesos ha reclamat als responsables de Medi Natural del departament d’Agricultura que es posin en marxa mesures urgents i específiques per prevenir els atacs dels voltors comuns a la ramaderia extensiva de muntanya, que van en augment, i de suport als ramaders. Tot i que Medi Natural va anunciar el 2010 la implantació d’un programa d’actuació per a la prevenció dels danys dels voltors a la ramaderia de muntanya, el sindicat assegura que el programa no s’ha dut a terme i, per contra, els atacs són cada vegada més nombrosos.

Unió de Pagesos demana mesures de suport per als ramaders, amb la vigilància de les zones de risc d’atacs per part del cos d’agents rurals, i que, si és necessari, es foragitin els voltors.

Agricultura afirma que dels 223 casos denunciats de 2011 a 2014 a Catalunya, i després d’una sèrie de comprovacions, només 12 casos s’han acabat considerant com a positius i s’ha indemnitzat al ramader. Molts dels casos reclamats, s’afirma, són en realitat casos en què el ramader interpreta que la causa de la mort és l’atac dels voltors quan la consumició del voltor és conseqüència d’un altre motiu subjacent (animal amb problemes, mort o moribund per altres causes).

Tot i això, Agricultura ha presentat un pla d’acció per minimitzar els danys sobre el bestiar amb una bateria de mesures.

El responsable de medi natural del sindicat, l’ebrenc Joan Montesó, critica que la gran quantitat de negatius han provocat la caiguda en picat de les denúncies.

Ara bé, alerta que en els últims cinc anys la xifra de voltors ha augmentat molt a Catalunya (el 1999 hi havia poc més de 400 parelles i una dècada més tard més de 900 parelles). Del total, unes 230 parelles es localitzaven a la Terra Alta i el Baix Ebre, al Port.

Les reclamacions d’atacs al Port han estat escasses des de 2008, però se n’han presentat a les dues comarques esmentades. Montesó afirma que es pot produir una tendència a l’alça dels atacs en els pròxims anys per l’expansió de l’espècie.

Comentarios
Multimedia Diari