El JotaCampus supera cada any les expectatives inicials i, en aquesta dotzena edició, ha sobrepassat la seixantena d’alumnes, que és el màxim previst per l’escola d’estiu de la música d’arrel i la cultura popular a Catalunya. El seu àmbit d’estudi no es limita, només, a les músiques del Principat sinó que també «compartim la cultura popular mediterrània, especialment del País Valencià i de les Illes Balears», explica Arturo Gaya, membre de l’organització compartida pel Centre d’Interpretació de la Jota de les Terres de l’Ebre (Casa de la Jota) i l’Aula de Músiques de la Terra.
Aquesta mediterraneïtat es reflecteix amb la presència de músics destacats valencians i illencs, com ara Pep Gimeno (Botifarra) i Núria Cunillera, directora del cor de la Universitat de les Illes Balears, la qual anit va oferir una sessió col·lectiva de cant. Segons Gaya, «Botifarra estira molta gent de Catalunya, no només del País Valencià, que també. És una persona molt vinculada a les Terres de l’Ebre i se l’aprecia molt».
El Jotacampus mira també cap a altres territoris peninsulars i enguany ha tingut un especial protagonisme Euskadi, amb la participació del mestre d’acordió diatònic Iker Allur que, junt al percussionista Ander Gorostiaga, recreaven el trikitixa, ball tradicional basc interpretat en moltes festes i que té el mateix nom que l’instrument.
Per tancar el JotaCampus avui es reviu, a les barraques de Salvador, un dia de festa a la ribera amb cant, multi-instrumental, percussió, dansa, gravació d’un video, jocs tradicionals i, naturalment, una paella a la vora de l’arrossar. Com diu la cançó ‘Dies de festa’ de Josep Bo: «Per les festes de Sant Jaume, teníem l’arròs birbat i teníem la il·lusió, com hi havia poca faena, d’aprofitar l’ocasió».
En tot allò relacionat amb les tradicions del Delta, el JotaCampus compta amb un guia d’excepció com és Josep Bertomeu Polet que, a més, ha oferit un taller sobre ocells deltaics i coordina les activitats de la jornada de cloenda d’avui.
L’organització es mostra molt satisfeta de com marxen els participants. «No podem estar més contents, hi ha més alumnat que mai i cada vegada té més interès per venir», indica Arturo Gaya. «Tenim un perfil d’alumne que repeteix cada any, per al qual el JotaCampus ja forma part d’una activitat pròpia de les vacances d’estiu».
Això és tot un repte per als responsables del campus, «hem d’intentar que esta confiança que ens hem guanyat continue, no abaixar el llistó, no decebre i retornar el suport que rebem de les persones que hi participen».
Pel que fa a la repercussió en el territori ebrenc consideren que «és una activitat més de l’àmplia oferta cultural d’estiu a les Terres de l’Ebre. En el nostre cas combinem l’aprenentatge amb l’oci i la descoberta de l’entorn d’aquestes comarques», afirmen des de l’organització de la dotzena edició del JotaCampus.
Efemèride
L’Aula de Músiques de la Terra compleix un quart de segle. Per celebrar els 25 anys s’està dissenyant una programació especial que complementarà les activitats pedagògiques que s’iniciaran al mes de setembre. Segons ha comentat Arturo Gaya, «comptarem amb convidats destacats i, a finals d’estiu, presentarem un arxiu digitalitzat amb cants d’era».
Gaya, membre de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, avança al Diari que «a final de mes sortirà una caixa integral amb la discografia dels Quicos que inclourà temes inèdits pel 30 aniversari del grup».