Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Voluntaris treballen per mantenir en bon estat la llacuna de Sebes, a Flix

    Una desena de persones col·laboren en l’estassada de boga, que afavorirà la conservació de l’espai i la seva fauna

    18 septiembre 2022 21:33 | Actualizado a 19 septiembre 2022 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Temas:

    Aquest cap de setmana, ha tingut lloc a la Reserva de Sebes, a Flix una jornada de voluntariat ambiental amb l’objectiu d’afavorir la conservació de l’espai i de les diferents espècies que hi habiten. Una desena de persones han estat part d’aquesta iniciativa que mantindrà oberts els espais amb aigua de la zona i recuperarà els espais de llacuna que es van tancant.

    La jornada va tenir lloc el matí de dissabte. Va iniciar-se a les nou, quan es van reunir el grup de participants al Mas del Director per dedicar-se a l’estassada de boga, acció que afavoreix la conservació de l’espai i la seva fauna. Aquesta iniciativa es duu a terme habitualment, a partir del mes d’agost, quan finalitza l’època de nidificació per no molestar els ocells i aprofitant que encara no ha arribat el fred i el temps encara és amable. Així, aquesta iniciativa s’allargarà fins a finals de setembre o principis d’octubre.

    En l’acció que els voluntaris van dur a terme durant aquest cap de setmana, es van netejar canals, illes i aiguamolls per crear làmines d’aigua lliure que aportaran múltiples beneficis per a moltes espècies.

    Els participants han treballat tant fora l’aigua com dintre, tallant i retirant la vegetació sobrant i així guanyant espai dintre de l’aigua.

    Tota aquesta feina es basa en la necessitat que les zones aquàtiques tenen d’un manteniment i gestió activa, causada per la zona d’embassaments, regulada per presses que han provocat una pèrdua de força per part del riu per transformar el paisatge.

    En aquest sentit, pel que fa als canals s’han intentat crear zones d’illes i altres espais que afavoriran espècies com la llúdriga, les arpelles o el capbusset, entre altres.

    Oriol Arola, tècnic de l’àrea conservació i projectes del Grup Natura Freixe, entitat que gestiona la reserva, explica que el voluntariat té un impacte positiu, «si no es fes, les llacunes s’acabarien perdent, colonitzades per la vegetació palustre. Al final es convertirien en una massa de canyissar i boga».

    El tècnic destaca que mantenir aquests espais oberts és molt positiu a la fauna autòctona. «Mantenir els espais oberts on hi ha aigua permet que moltes espècies d’animals que habiten a la reserva puguin entrar a alimentar-se i gaudir utilitzant aquests espais».

    Grup de voluntaris

    Els participants que han assistit a la jornada de voluntariat mediambiental formen part del grup Los Fardatxos. Aquest col·lectiu participa també habitualment amb altres activitats de conservació dels recursos naturals i en la millora de la qualitat ambiental organitzades pel grup Natura Freixe.

    Molts dels col·laboradors, han participat ja en diverses iniciatives, atrets per l’interès que senten pel medi ambient i l’ornitologia, com és el cas de Jordi Brull, aficionat a la fotografia d’aus. «Sempre va bé conèixer i respectar l’entorn. El voluntariat és una tasca necessària, ja que pots ajudar a fer que hi hagi més biodiversitat», apunta Brull.

    En la mateixa línia, Octavi Marches, un altre voluntari, explica que la mateixa afició de prendre imatges d’ocells el va portar a conèixer el projecte, que defineix com una experiència molt bona, altruista però també molt social. «Ajudes a mantenir la zona i a més coneixes gent».

    Comentarios
    Multimedia Diari