Èxit de la proposta que uneix art efímer i respecte per l’entorn al massís del Port

Set artistes reflexionen al voltant de la fragilitat dels paratges naturals

12 junio 2017 10:26 | Actualizado a 12 junio 2017 14:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El centre d’art Lo Pati d'Amposta ha impulsat aquest cap de setmana una nova edició d’art efímer al massís del Port, a través de la proposta ‘Els Ports, Natura i Art’. L’objectiu d’aquesta proposta de land art, organitzada per Sergi Quiñonero, és donar a conèixer el massís del Port intervenint-hi artísticament i alhora conscienciar la població de la necessitat de salvaguardar l’entorn natural

La iniciativa va celebrar-se aquest passat diumenge amb una excursió per l’itinerari del Racó de Corretja, a Horta de Sant Joan, amb la participació d'una setantena de persones. Durant el recorregut, d’uns 3 quilòmetres entre l’anada i la tornada, set artistes van instal·lar diferents creacions d’art efímer i van realitzar performances en directe. 

"Aquest diumenge s'ha creat un ambient increïble. Ha sigut màgic", valora l'artista i organitzador de la proposta, Sergi Quiñonero. "Van participar més persones que en les anteriors edicions i després m'explicaven que havia resultat una experiència intensa per a ells".

La voluntat d'aquesta iniciativa és valorar l'entorn i el patrimoni natural i ser conscients de la seua fragilitat i la necessitat de cuidar-lo, donada, a més, la crisi mediambiental que cada cop es percep de forma més profunda. "Però tot això fer-ho des d'una perspectiva que sobta als participants: amb l'art. I al final és un diàleg entre la peça d'art i l'entorn natural, que queda incorporat com a part del discurs i com a l'obra", detalla l'artista.

Al final és un diàleg entre la peça d'art i l'entorn natural, que queda incorporat com a part del discurs i com a l'obra

Els artistes plàstics que han intervingut en aquesta quarta edició de la iniciativa són set comptant el mateix Quiñonero: Jordi Ferrer Ber, de Vall-de-roures; Núria Rion, de Montblanc; César Naves, de La Felguera (Astúries), i Manuel Morales, de Sant Boi de Llobregat. També hi va haver performance, amb Jaime Rguez, de La Felguera, i poesia, amb Sílvia Mayans, d’Arnes.

"El que intento és que hi haja un equilibri entre les propostes. A més, el públic agraeix molt les intervencions de poesia. Jo sempre convido als poetes a, més enllà de recitar, integrar-se en l'entorn", apunta Quiñonero.

Així, per exemple, l'escriptora afincada a Arnes Sílvia Mayans va oferir un moment de poesia i silenci intensíssim que el públic va gaudir molt. També Núria Rion, entre altres propostes, va fer animar al públic a tocar i sentir unes grans roques de l'itinerari, per prendre consciència de la seua superfície i rugositat.

"La natura és un plus que ajuda a fer propera aquella obra", valora Quiñonero. "Amb la propotsa s'agermanen dos tipus de públics. D'una banda hi participa gent que li agrada la natura i el món excursionista, amb alguns nens, que estan poc habituats a l'art contemporani i el descobreixen i el viuen d'una altra forma. I de l'altra, persones relacionades amb el món artístic s'apropen i disfruten de la natura, que és emocionalment estimulant".

 

Comentarios
Multimedia Diari