Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Èxit de la proposta que uneix art efímer i respecte per l’entorn al massís del Port

Set artistes reflexionen al voltant de la fragilitat dels paratges naturals

Marina Pallás

Whatsapp
L'escriptora Sílvia Mayans fent un recital de poesia davant del públic. Foto: César Naves

L'escriptora Sílvia Mayans fent un recital de poesia davant del públic. Foto: César Naves

El centre d’art Lo Pati d'Amposta ha impulsat aquest cap de setmana una nova edició d’art efímer al massís del Port, a través de la proposta ‘Els Ports, Natura i Art’. L’objectiu d’aquesta proposta de land art, organitzada per Sergi Quiñonero, és donar a conèixer el massís del Port intervenint-hi artísticament i alhora conscienciar la població de la necessitat de salvaguardar l’entorn natural

La iniciativa va celebrar-se aquest passat diumenge amb una excursió per l’itinerari del Racó de Corretja, a Horta de Sant Joan, amb la participació d'una setantena de persones. Durant el recorregut, d’uns 3 quilòmetres entre l’anada i la tornada, set artistes van instal·lar diferents creacions d’art efímer i van realitzar performances en directe. 

"Aquest diumenge s'ha creat un ambient increïble. Ha sigut màgic", valora l'artista i organitzador de la proposta, Sergi Quiñonero. "Van participar més persones que en les anteriors edicions i després m'explicaven que havia resultat una experiència intensa per a ells".

La voluntat d'aquesta iniciativa és valorar l'entorn i el patrimoni natural i ser conscients de la seua fragilitat i la necessitat de cuidar-lo, donada, a més, la crisi mediambiental que cada cop es percep de forma més profunda. "Però tot això fer-ho des d'una perspectiva que sobta als participants: amb l'art. I al final és un diàleg entre la peça d'art i l'entorn natural, que queda incorporat com a part del discurs i com a l'obra", detalla l'artista.

Al final és un diàleg entre la peça d'art i l'entorn natural, que queda incorporat com a part del discurs i com a l'obra

Els artistes plàstics que han intervingut en aquesta quarta edició de la iniciativa són set comptant el mateix Quiñonero: Jordi Ferrer Ber, de Vall-de-roures; Núria Rion, de Montblanc; César Naves, de La Felguera (Astúries), i Manuel Morales, de Sant Boi de Llobregat. També hi va haver performance, amb Jaime Rguez, de La Felguera, i poesia, amb Sílvia Mayans, d’Arnes.

"El que intento és que hi haja un equilibri entre les propostes. A més, el públic agraeix molt les intervencions de poesia. Jo sempre convido als poetes a, més enllà de recitar, integrar-se en l'entorn", apunta Quiñonero.

Així, per exemple, l'escriptora afincada a Arnes Sílvia Mayans va oferir un moment de poesia i silenci intensíssim que el públic va gaudir molt. També Núria Rion, entre altres propostes, va fer animar al públic a tocar i sentir unes grans roques de l'itinerari, per prendre consciència de la seua superfície i rugositat.

"La natura és un plus que ajuda a fer propera aquella obra", valora Quiñonero. "Amb la propotsa s'agermanen dos tipus de públics. D'una banda hi participa gent que li agrada la natura i el món excursionista, amb alguns nens, que estan poc habituats a l'art contemporani i el descobreixen i el viuen d'una altra forma. I de l'altra, persones relacionades amb el món artístic s'apropen i disfruten de la natura, que és emocionalment estimulant".

Temas

Comentarios

Lea También