«Actualment ens fixem més en els resultats que en el dur camí que cal fer per aconseguir-los»

Enric Roda és el director de Recursos Humans d’Industrias Teixidó i ens parla del futur laboral en un món globalitzat on creu que la clau és una bona formació i tenir il·lusió

08 octubre 2021 19:40 | Actualizado a 08 octubre 2021 20:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Situada a Riudecols, Industrias Teixidó va néixer com una indústria auxiliar del sector metal·lúrgic dedicada a la fabricació en sèrie de peces mecanitzades d’alta precisió amb un alt nivell de qualitat. Fundada el mes de maig de 1952 per D. Artemio Teixidó, l’empresa va començar a rodar amb quatre operaris que es dedicaven a fabricar peces per a muntures d’ulleres. Més de mig segle després, Industrias Teixidó és tot un referent al sector i compta amb una plantilla de 450 treballadors. Enric Roda porta tota la vida dedicat al món dels recursos humans i des del 2010 és el director de RRHH d’Industrias Teixidó. 

En quin moment es troba Industrias Teixidó? Després de la pandèmia, durant la qual vam haver d’aplicar dos ERTO, hem tingut una sortida amb uns nivells d’activitat molt elevats que ens ha suposat haver d’incorporar plantilla tant de personal qualificat com no qualificat. Estem lluitant per estabilitzar- nos en aquest escenari postpandèmia.

Van començar fa gairebé 70 anys amb només 4 operaris i actualment la seva plantilla és de gairebé 500 persones, quin tipus de professionals conformen l’empresa? La nostra activitat es basa en la fabricació mecànica de precisió, i aquest fet condiciona el tipus de professionals que necessitem. La nostra plantilla està integrada sobre el 60% per personal amb oficialia en fabricació mecànica procedent en gran part o de cicles formatius de Formació Professional o bé d’estudis superiors, bàsicament enginyeria mecànica, però també d’altres branques. En qualsevol cas, és personal molt qualificat, difícil de trobar, que requereix un procés de formació molt llarg i que no es troba fàcilment al mercat laboral.

Quins canvis professionals han percebut al sector al llarg dels darrers anys? La nostra empresa és molt sensible als canvis que es produeixen en l’àmbit global. La globalització està portant processos de canvi molt ràpids i ens toca adaptar-nos per tal de poder mantenir-nos al mercat. La pandèmia ha accelerat aquest procés i està donant molt protagonisme a països que fins ara eren considerats emergents. Pràcticament el 97% del que fabriquem va fora d’Espanya i competim amb mercats molt forts com són la Xina, Alemanya o els EE.UU, que es prenen la seva indústria molt seriosament i que són molt eficients en la forma d’encarar el futur del sector. En aquest sentit, crec que és molt important destacar, a nivell d’administracions, que ningú ens vindrà a solucionar els problemes i que, tot al contrari, la manca de resposta als problemes, comportarà que les produccions es portin a països on les coses es fan millor. Cal tenir molt en compte, en l’àmbit de país, la importància de tenir un sistema educatiu eficient i orientat cap a l’educació com a ciutadans i cap a l’ocupabilitat de la ciutadania i dels joves en especial. És difícil d’entendre que hi hagi nivells d’atur tan elevats i alhora hi hagi manca de personal qualificat en alguns sectors.

Com s’ha anat adaptant la plantilla? Les tecnologies que fem servir a Industrias Teixidó són d’última generació, així que el perfil del personal qualificat que estem contractant és provinent de cicles formatius de grau superior, bàsicament. Són persones que han estat amb nosaltres cursant la formació professional dual, que coneixen la nostra maquinària i els nostres processos, amb un potencial de creixement humà i professional molt elevat. L’empresa sempre ha dedicat molta atenció a la formació de reciclatge professional i existeixen programes de formació per actualitzar els coneixements dels nostres treballadors i treballadores a les noves necessitats d’un entorn canviant.

Han sorgit noves necessitats professionals? L’aparició de noves tecnologies i el contacte amb els nostres clients ens forcen a haver d’incorporar noves àrees de coneixement que configuren nous perfils professionals. La Indústria 4.0 comporta noves competències, coneixements i tecnologies que anem incorporant en els llocs de treball i que cal formar a la plantilla per mantenir la competitivitat de l’empresa.

En una època de crisi com l’actual, sumat a una de les eres amb major possibilitat d’aprenentatge i amb un món gairebé completament digitalitzat, com veu el mercat laboral per als joves? Aquesta és una pregunta que dona per parlar-ne una bona estona (riu). La formació, encara que soni a tòpic, és molt important per ser empleable. Els joves haurien de disposar, com a mínim, d’un grau mitjà de formació professional. Cal fer un esforç per acabar amb l’abandonament escolar i buscar les fórmules necessàries per poder professionalitzar el nostre jovent. La formació dona una bona base teòrica de coneixements i dispara la capacitat d’aprenentatge, caldrà aprendre i “aprendre a aprendre”, ja que el món canvia molt i ràpidament. Un altre factor important és conèixer on hi ha feina i on no. Hi ha sectors i activitats que són molt atractius pels joves però que tenen una escassa sortida professional. Veure que no hi ha feina després de molt d’esforç i anys estudiant, és desencoratjador. Per exemple, els cicles formatius vinculats al sector industrial tenen un nivell d’ocupació molt elevat, però són poc atractius pels joves en general i per les dones en particular, hi ha poca vocació industrial dins el jovent. Caldria fer un esforç important en el camp de l’orientació professional. Trobo ideal l’experiència de la formació professional dual, compaginar els estudis amb les pràctiques a l’empresa. Tenir contacte amb el mercat de treball per tal de saber si la feina t’agrada o no, què és important dins el teu ofici i què és accessori, on cal aprofundir en l’aprenentatge... fer-se com a professional, començar a conèixer l’ofici i el mercat de treball, per establir un itinerari professional. Actualment ens fixem més en els resultats que en el camí que cal fer per aconseguir-los. La realitat és que cal treballar molt per poder arribar on vols; per això és molt important orientar els joves i ajudar-los a créixer com a persones.

Quin perfil professional busquen a Industrias Teixidó? Fixa’t que fins i tot com a responsable d’RRHH, actualment és difícil saber- ho perquè estan naixent, de cop, noves necessitats professionals que impliquen nous llocs de treball que segurament seran recurrents, però que el mercat laboral encara no ha tret. No obstant això, la nostra base està en la mà d’obra qualificada que tingui uns coneixements per a poder-se anar actualitzant. De vegades els propis joves t’ensenyen la utilitat de les noves tecnologies.

Compten amb plans formatius, beques o col·laboracions amb centres educatius de la província? Per l’FP col·laborem fa temps amb tots els centres que es dediquen a temes tecnològics com el Domènech Muntaner de Reus, Pere Martell o Compte de Rius de Tarragona, Jaume Huguet de Valls... També amb la URV per temes d’enginyeria mecànica o la UPC de Vilanova. A més, tenim molta cura de la formació de reciclatge, que és una mica especial perquè són tecnologies molt específiques que requereixen empreses molt especialitzades com a fabricants de maquinària. Els nostres treballadors i treballadores també són bons formadors.

Quin tipus de projectes els ofereixen i com creu que els fa créixer en l’àmbit professional? Sobretot amb la formació continua. Pels alumnes de dual o pràctiques universitàries oferim projectes engrescadors per tal que la gent que entra tingui una continuïtat. De fet, el nostre índex d’inserció és del 65- 70%: es queden molts!

Com a responsable de RRHH, quines altres capacitats i qualitats creu que actualment són importants en un bon professional? Trobo molt important que les persones tinguin ganes d’aprendre, curiositat i una bona capacitat d’adaptació; que siguin flexibles, capaços de treballar en equip i valents per tal de resoldre els problemes nous que apareixen. En l’àmbit personal crec que és bàsic tenir il·lusió per la feina, responsabilitat i compromís amb el projecte professional, perquè contínuament haurem d’estar preparats per enfrontarnos als nous reptes professionals que el futur ens presenti. - A.R.M

Comentarios
Multimedia Diari