Economía QUÍMICA, LA RESILIENCIA DE UN SECTOR ESENCIAL

Formació i recerca en Química: un binomi guanyador contra el canvi climàtic

Yolanda Cesteros (Degana de la Facultat de Química de la URV)

Whatsapp
Formació i recerca en Química: un binomi guanyador contra el canvi climàtic

Formació i recerca en Química: un binomi guanyador contra el canvi climàtic

            Yolanda Cesteros
Degana de la Facultat de Química
                  de la URV

La Química es la ciència que estudia la composició, el comportament i les transformacions de la matèria a través de les reaccions químiques. L’obtenció de nous productes d’alt valor afegit ha contribuït de forma decisiva a la millora de la nostra qualitat de vida. L’energia, l’aigua, el medi ambient, la salut, l’alimentació, els nous materials; cada repte ha obtingut una resposta de la Química, i seguirà sent la principal protagonista de noves i innovadores solucions als reptes de la societat del segle XXI com, per exemple, la lluita contra el canvi climàtic. 

A tall d’exemple, fa un mes que es va presentar la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, liderada per la URV i en la que participen més de cinquanta agents del territori, incloent-t’hi l’important teixit industrial químic, per impulsar el coneixement, la producció i la implementació d’aquest combustible que es pot generar a partir de matèries primeres renovables com  a resposta a l’emergència climàtica. D’aquí la importància de fomentar la curiositat per investigar des de l’educació secundària, i inclús des de la primària, fins a la Universitat.

No ens podríem plantejar aquests grans reptes sense tenir al darrera una universitat de primer nivell en Química des de fa prop de 50 anys a les nostres comarques. A més de la URV, al mateix Campus Sescelades està ubicat l’Institut Català d’Investigació en Química (ICIQ), i la unitat de tecnologia química d’EURECAT, constituint un clúster d’excel·lència en Química.

Els programes formatius de la Facultat de Química de la URV s’enfoquen, des del seu disseny, en l’adquisició de coneixements i competències en recerca per part dels estudiants.

Aquesta orientació està directament relacionada amb la rellevància de l’activitat investigadora desenvolupada pels professors i professores que imparteixen docència a la Facultat de Química. Així es promou activament la formació dels estudiants en els darrers avenços cientificotecnològics, tant per a que es puguin incorporar posteriorment al món industrial, com per a que, després d’un màster, realitzin una tesi doctoral.

L’èxit del centre en la incorporació de la recerca que desenvolupa el professorat als programes de formació per a millorar l’aprenentatge i els resultats dels estudiants, ha esta reconegut per l’Agencia de Qualitat del Sistema Universitari Català (AQU) amb el segell «amb qualitat» de la dimensió addicional interacció docència-recerca als Graus de la Facultat de Química i dos dels seus màsters. Són, de fet, els únics títols en l’àmbit de la Química i la Bioquímica que tenen aquest reconeixement. A més, els darrers dos anys, la URV ha estat reconeguda com la primera i única universitat de l’Estat entre les 100 millors universitats del món en la disciplina de Química segons el Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects. 

Per tant, és necessari mantenir aquesta qualitat en formació i recerca en Química a Tarragona. Això passa per una major inversió en recursos materials i humans en aquest àmbit per part de la URV, que els ha anat disminuint els darrers anys per motius fonamentalment però no exclusivament econòmics, i un major finançament de la formació STEM per part de la Generalitat de Catalunya, ja que la Química serà clau per donar resposta a aquests nous reptes.
 

Temas

Comentarios

Lea También