La Cooperativa de Cabra del Camp podria tancar la secció de crèdit

Aquest divendres 15 de novembre, a les 22 hores, es farà una assemblea entre els socis per acordar la dissolució

14 noviembre 2019 09:10 | Actualizado a 20 noviembre 2019 11:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Cooperativa de Cabra del Camp (Alt Camp) ha convocat una assemblea de socis per demà divendres a la nit on es proposarà el tancament de la secció de crèdit. Segons van explicar fonts de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), seran els mateixos socis els qui decidiran la continuïtat o no de la secció de crèdit.

La institució compta amb uns 250 associats. Diferents veïns del municipi van mostrar ahir el seu rebuig en saber la notícia a través de les xarxes socials i atribuint el tancament al departament de Vicepresidència de la Generalitat. «El Govern hauria de veure la secció de crèdit d’una cooperativa de poble com un servei imprescindible, però entre tots ens estan ofegant», van piular a través de Twitter una veïna del poble. Va afegir que «sentim impotència de no poder fer res i veure com ho anem perdent tot». Altres veïns de Cabra del Camp no coneixien la notícia i van assegurar que «no s’ho esperaven».

El Diari va intentar localitzar el president i altres membres de la Cooperativa del poble però no va ser possible. Des de 1895 funciona la Societat Agrícola de Cabra del Camp, formada per la classe treballadora i els petits propietaris. A Cabra del Camp també hi havia el Sindicat Agrícola, que l’any 1919 va encarregar un projecte per fer el seu celler a Cèsar Martinell.

Sembla que aquesta va ser la segona construcció feta en el poble amb aquesta finalitat i com a resultat de les disputes entre dos grups d’usuaris. El 1929, el Sindicat va aixecar la seva seu social al costat del Celler.

Amb la Guerra Civil, la Societat i el Sindicat es van unificar amb el nom de Sindicat Agrícola i Cooperatiu. El 1940, van adoptar el nom de Sindicato Agrícola y Caja Rural. És un edifici protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Altres casos

La secció de crèdit de la Cooperativa de Cabra del Camp no és un cas aïllat. A principis d’abril, la secció de crèdit de la Cooperativa de Tivissa (Ribera d’Ebre) va suspendre la seva activitat i va bloquejar els comptes d’una setantena de socis i dipositaris després de detectar que la comptabilitat no encaixava amb altres documents dels comptes dels exercicis 2017 i 2018.

El cas més sonat –potser per la vinculació amb el banc Bankia– va ser el de l’Aldea l’any 2011 quan faltaven uns 4,5 milions d’euros, els quals pertanyien a 408 usuaris.

La cooperativa de Cambrils, l’any 2015, va tancar la secció de crèdit defraudant amb 23,2 milions d’euros a 605 usuaris. Després, l’any 2017, la Cooperativa de la Canonja, on van desaparèixer uns quatre milions d’euros de 650 afectats. A Catalunya hi ha 70 cooperatives amb secció de crèdit, que donen servei a 79 municipis de Catalunya. D’aquestes, 44 són a les comarques de Tarragona. Les entitats gestionen un volum de dipòsits de 529 milions d’euros.

D’aquest import, 145 milions es destina a finançar l’activitat de les pròpies cooperatives i els seus socis. La xifra de negoci d’aquestes cooperatives és de 611 milions d’euros.

Es va crear fons cooperatiu de suport a les seccions de crèdit amb la finalitat de donar estabilitat i sostenibilitat al conjunt de les cooperatives.

Comentarios
Multimedia Diari