Més pressupost, més prevenció, més previsió

31 octubre 2019 12:10 | Actualizado a 14 diciembre 2020 19:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquesta tardor, des de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) hem denunciat la greu crisi de preus que pateixen els agricultors i ramaders catalans, fins i tot, venent el seu producte per sota del cost de producció. A aquesta situació precària i endèmica que suporten els nostres pagesos, s’afegeixen les conseqüències del que amb el canvi climàtic són i seran cada cop més habituals i virulentes: sequeres, incendis, aiguats...

És obvi que necessitem més suport per part de les administracions i organismes competents estatals i autonòmics, que podria materialitzar-se per diferents vies. Una és l’augment dels pressupostos d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, una altra, l’agilització del pagament de la bestreta de la PAC, i per últim, que s’activin amb més celeritat els fons de les afectacions per incendis i els aiguats. Totes elles són mesures per assegurar la continuïtat de la nostra activitat professional.

Una prioritat de la gestió del territori hauria de ser la prevenció en el cas dels incendis, amb la neteja de sotabosc, per exemple, i en el de forts aiguats, la de les lleres dels rius, torrents i barrancs, entre d’altres, que minimitzaríem les destrosses (i així ho hem reclamat a l’Agència Catalana de l’Aigua). És fonamental que arribin les ajudes per pal·liar els efectes d’aquests tipus de catàstrofes i reparar estructures i vies per poder tornar a treballar.

Per altra banda, necessitem un augment del pressupost d’Agricultura. Si comparem els recursos econòmics que destinen altres governs amb una estructura productiva similar, com són l’aragonès i el valencià, Catalunya (amb uns pressupostos prorrogats des del 2017), destina un 1,25%, mentre que la Comunitat Valenciana destina un 1,83% de la despesa i Aragó ha passat d’un 1,7% el 2018 a un 10,52% enguany.

Davant d’aquest panorama és lògic que els joves no vegin futur. És urgent una major implicació per part de les administracions per assegurar el relleu generacional. Hem de tenir en compte que només el 9,41% dels perceptors de les ajudes de la PAC tenen 40 anys o menys.

El Departament hauria de continuar en la mateixa línia que amb les assegurances agràries. La nostra organització ha aconseguit que Agricultura augmentés la subvenció per la contractació per a agricultors professionals (ATP) i per a joves. Cal invertir en els joves i per això s’ha de dotar al sector amb més recursos econòmics; fer possible que puguin continuar desenvolupant l’activitat agropecuària en unes condicions òptimes, com hem fet fins ara. Elaborarem productes de gran qualitat, complim amb les normes de benestar animal, sanitat animal, seguretat alimentària, bioseguretat molt exigents a la Unió Europea, però hem de rebre uns preus dignes, que cobreixin, com a mínim, els costos de producció, posant en valor tant el producte com el seu treball.

Des de JARC, vam reclamar al DARP el pagament de la bestreta dels ajuts directes de la PAC abans que finalitzar el mes d’octubre perquè els nostres agricultors i ramaders tinguessin la liquiditat que tant necessiten, més encara en una situació com l’actual. La Generalitat hauria d’haver fet la suficient previsió per garantir aquests pagaments amb prestesa, tal com han fet nou comunitats autònomes.

Malgrat les dificultats, des de JARC no defallirem ni ens cansarem de defensar i vetllar pels interessos i els drets dels agricultors i ramaders professionals, que viuen de l’activitat agrària perquè és el nostre deure i obligació i esperem que les administracions competents també facin els deures, amb més pressupost, més prevenció i més planificació.

* Xavier Velal Bru. President de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC)

Comentarios
Multimedia Diari