Port de Tarragona participa en la BNEW Barcelona

'Horitzó 2023' reuneix els reptes ferroviaris més immediats del Port de Tarragona 

07 octubre 2021 13:10 | Actualizado a 07 octubre 2021 13:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Port de Tarragona ha participat, per segon any consecutiu, en la fira BNEW Barcelona que se celebra entre els dies 5 i 8 d'octubre de 2021. La trobada internacional serveix de plataforma i altaveu per a compartir reptes i projectes en la logística en un entorn molt canviant on la sostenibilitat, la transició energètica i la innovació es perfilen com a claus per a l'èxit.

El president del Port, Josep M. Cruset, ha participat en la taula de debat “MULTIMODALITAT EN CLAU FERROVIÀRIA” que se celebra el 7 d'octubre de 2021 acompanyat per Enric Ticó, president de CIMALSA, Joan Carles Salmerón, expert en temes ferroviaris, Isidre Gavin, secretari d’Infraestructures i Mobilitat del Departament de Territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Jordi Torrent, Cap d’Estratègia al Port Barcelona, i dinamitzada pel periodista, Aitor Vieco.

Amb referència al tema del debat de la taula Cruset ha parlat sobre “la saturació de les vies ràpides, la prohibició de circulació dels camions determinats dies, les zones de baixes emissions de les ciutats, la falta de conductors -com passa al Regne Unit-, etc. impulsen el pas del transport de mercaderies de la carretera al ferrocarril. En aquest sentit, el Port de Tarragona, estarà preparat per a respondre a aquesta tendència i demanda del mercat amb l'entrada en servei de les terminals intermodals de la Boella i de Guadalajara-Marchamalo en 2023”. I ha afegit que “és necessari que les infraestructures ferroviàries es preparin front a aquesta demanda -adaptant gàlibs de túnels i ponts, per exemple- perquè l'esforç que estan realitzant els ports i altres actors del sector siguin correspost i puguin posar camions sobre els trens sense problema”.

 

Horitzó 2023

El president del Port de Tarragona ha enfocat la seva participació en l'espai de BNEW en compartir amb els altres participants els reptes que té plantejats i, al mateix temps, escoltar experiències que li permetin escurçar terminis i millorar la seva implementació. “L'any 2023 serà un any crucial per al Port de Tarragona”, ha afirmat Cruset. En aquesta data coincideix l'entrada en funcionament d'infraestructures estratègiques per al desenvolupament i creixement del Port. Aquest “Horitzó 2023” és un veritable punt d'inflexió en el qual conflueixen la conclusió de les obres d'urbanització i la comercialització de la ZAL (una inversió de 30 milions d'euros); la millora i modernització de la terminal intermodal de la Boella (20 milions d'euros) que permetrà operar vuit trens diaris dels quals 5 connectaran amb el nord d'Europa i tres amb la península Ibèrica; 2023 és també l'entrada en funcionament de la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo (15 milions d'euros),d'euros), que connectarà el *Port de Tarragona amb un dels hubs logístics més importants de la península.

A aquests tres projectes propis cal sumar dues infraestructures més que milloraran la connexió del Port amb el seu Hinterland i amb Europa. Es tracta de l'entrada en funcionament del túnel de l'autovia A-27 i del Corredor ferroviari del Mediterrani que suposarà comptar amb millors comunicacions per a impulsar el creixement del trànsit de mercaderies, especialment en càrrega general.

 

Un port sostenible

El Port de Tarragona és patrocinador de l’àmbit temàtic BNature del BNew de Barcelona, un espai que recull les experiències de desenvolupament econòmic sostenible. El Port ha fet seus els 17 ODS definits per l'ONU, així com ho han fet la majoria de les organitzacions i empreses del seu entorn. Per al president del Port, "el creixement ha d'estar vinculat a criteris sostenibles, ja que el desenvolupament del port està indissolublement lligat a la preservació del medi natural i a la reducció de les emissions de carboni”.
En aquest sentit, el gestor portuari ha destacat la consecució dels objectius marcats pel Pla de Sostenibilitat – Agenda 2030, com la reducció del 99% de la petjada de carboni de l'Autoritat Portuària de Tarragona en 2030 o la restauració de més de 350.000 m² d'espai natural protegit situat al costat de la Platja de la Pineda i la futura ZAL, en 2022.

Comentarios
Multimedia Diari