Unió, reconeguda com a entitat líder en matèria de fruita seca

La cooperativa amb seu a Reus ha estat catalogada com a Entitat Prioritària en el camp de la fruita seca,la qual cosa suposa el reconeixement de la importància estratègica d’aquesta cooperativa en l’àmbit estatal

29 noviembre 2018 13:03 | Actualizado a 29 noviembre 2018 13:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La cooperativa Unió és ja una Entitat Associativa Prioritària de fruita seca reconeguda pel Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Aquesta distinció és una iniciativa que persegueix l’objectiu de reconèixer aquelles cooperatives i entitats associatives que són clau per a un sector. 

Unió ha estat catalogada com a Entitat Prioritària en el camp de la fruita seca, cosa que suposa el reconeixement de la importància estratègica d’aquesta cooperativa en l’àmbit estatal. En total, existeixen 11 entitats amb aquest reconeixement a tot l’Estat, cadascuna en un àmbit alimentari diferent. Aquest reconeixement servirà per contribuir al creixement de l’entitat, a la seva competitivitat i modernització. 

Unió va néixer el 1942 com una cooperativa de segon grau que agrupava diverses cooperatives locals de la província de Tarragona. Però fa anys que el Grup Unió ha transcendit el seu àmbit tradicional d’actuació. Actualment Unió agrupa 186 cooperatives locals de Catalunya, Aragó, País Valencià, Balears, Múrcia i Castella la Manxa.

Des d’Unió afirmen que la dimensió és un element clau per  ser competitius i per poder donar resposta als mercats internacionals. Actualment, Unió té una presència molt destacada en els mercats d’exportació, on comercialitza el 60% de les seves vendes.  

Aposta pel territori

Un dels reptes d’Unió és garantir la sostenibilitat del sector agrari, i això és sinònim de potenciar el relleu generacional al camp. Per aquest motiu, des de 2015 l’entitat ha posat en marxa un projecte de recuperació de finques que ha permès recuperar 600 hectàrees de superfície cultivable.

El projecte de recuperació de finques d’Unió té l’objectiu de tornar la vida a aquelles explotacions abandonades o en risc imminent d’abandonament. Es tracta d’un projecte participatiu on intervenen el propietari -que cedeix la finca-, Unió -que s’ocupa de fer la inversió inicial i assessorament tècnic- i un jove agricultor. Actualment, més de 30 agricultors joves participen en aquest projecte treballant 600 hectàrees de cultiu, especialment d’ametller. 

La participació d’Unió permet que el projecte vagi molt més enllà d’un simple arrendament d’una finca entre un propietari i un agricultor. Abans de posar en marxa l’explotació, Unió facilita el condicionament de tota la finca, implementa sistemes nous de reg i fertilització i replanta amb les varietats més adequades.

Al llarg de tot l’any, ofereix assessorament tècnic en cadascuna de les fases del cultiu de tal manera que el rendiment de la finca assoleix el seu màxim potencial. D’aquesta manera, l’agricultor se sent acompanyat en tot moment.

Qualitat i innovació

El reconeixement com a Entitat Prioritària ha estat possible també gràcies a la integració de la qualitat i la innovació com a elements essencials en el funcionament d’Unió. 

El Grup Unió participa en diversos projectes d’R+D+I que li han permès desenvolupar quatre patents en els últims anys i valoritzar subproductes com la pell de l’ametlla i l’avellana i també la polpa de la garrofa.

La pell de l’ametlla i l’avellana que s’obtenen durant el procés industrial de repelat tenen un elevat percentatge de fibra i són una font natural d’antioxidants bioactius i biodisponibles; en concret, s’ha comprovat que la pell de l’avellana millora factors de risc associats amb malalties cardiovasculars i càncer de còlon. Pel que fa a la polpa de la garrofa, presenta una complexa varietat de components que es podrien utilitzar per obtenir nous ingredients funcionals i tecnològics en la indústria agroalimentària.

En paral·lel, Unió també està realitzant millores genètiques als conreus que li han de permetre obtenir una nova varietat d’ametlla tipus marcona, optimitzada des del punt de vista agronòmic, sensorial i industrial. La finalitat és obtenir una varietat més resistent i productiva que contribueixi a potenciar l’oferta d’un producte amb un elevat valor afegit als mercats internacionals.

Comentarios
Multimedia Diari