Nova planta a l’Espluga de Francolí per a la gestió dels residus de la comarca

Té una capacitat de 6.000 tones anuals i permetrà tractar els residus de la fracció del rebuig i l’orgànica de la Conca de Barberà

23 marzo 2023 21:08 | Actualizado a 24 marzo 2023 12:15
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà va inaugurar una nova planta de tractament de la fracció resta per millorar-ne la gestió. La planta, ubicada a l’Espluga de Francolí, es posarà en funcionament la setmana que ve i té una capacitat d’entrada de 6.000 tones de residus anuals. Aquesta instal·lació permetrà tractar prèviament els residus de rebuig i orgànica, abans d’abocar-los al dipòsit controlat.

El principal objectiu és poder separar la part d’orgànica que queda al rebuig i convertir-la en un material totalment inert. Un cop separada, s’estabilitza perquè no generi biogàs ni lixiviat i es torna a abocar al dipòsit, segons va explicar el director tècnic del Centre de Tractament de Residus, Albert Sanahuja.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, va assegurar que «la Conca ara té unes instal·lacions noves necessàries i imprescindibles per acabar de fer la tasca de la gestió de residus». L’ARC ha subvencionat la totalitat de l’obra amb 3,8 milions d’euros i també té en marxa uns ajuts de 800.000 euros per a maquinària, segons va afirmar Peraire.

La presidenta del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Carme Pallàs, va recalcar que la Conca és la comarca que més recicla de Catalunya i que «la nova planta acapararà tots els residus que estem reciclant i els tractarà correctament segons la normativa europea». D’altra banda, va comentar que «caldrà continuar treballant per sensibilitzar a la ciutadania de continuar per aquest camí».

Menys rebuig i més orgànica

La Conca ha implantat en els últims anys sistemes de recollida selectiva com el porta a porta. Abans de la seva implementació, entraven 6.000 tones de residus a la planta. Actualment, la xifra de rebuig ha disminuït i la d’orgànica va augmentant.

«Amb el porta a porta ha donat un gir molt important, perquè han baixat en més d’un 50% les entrades de rebuig al dipòsit. Avui, n’estan entrant vora les 3.000 tones. I de 1.500 que entraven d’orgànica, ara estan entrant 2.300», va constatar Sanahuja.

Tot i això, continuen entrant tones de rebuig que s’han de tractar, i per això les trinxeres on s’acumulen són reversibles, per a poder tractar l’augment de l’orgànica, en cas que el rebuig disminueixi.

Demanda dels ajuntaments

L’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep M. Vidal, va manifestar que la inversió és una conseqüència coherent de tots els anys de treball en gestió de residus a la Conca de Barberà.

Amb tot, va dir que l’Agència Catalana de Residus hauria de fer un repartiment selectiu pel que fa a les inversions i els cànons que es paguen de la recollida de brossa. «Ser capdavanters en recollida selectiva també té uns inconvenients, perquè l’Agència Catalana de Residus ens està tractant com a la resta de comarques».

«No és el mateix una comarca que està fent els deures que d’altres, que avui dia, no estan implementant ni la separació amb contenidors al carrer», va subratllar Vidal. I va afegir: «Si volem estar al capdavant de la lliga, hem de tenir un acompanyament a nivell econòmic. No es pot tractar a totes les comarques al mateix nivell».

Per la seva banda, el director de l’ARC no va voler fer declaracions al respecte i va afirmar que ho debatrien en privat en una reunió amb tots els alcaldes.

Comentarios
Multimedia Diari