Gemma Ubasart: «Divulgarem i dissenyarem activitats que posin en valor l’etapa republicana»

El Memorial Democràtic i l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, ubicat al Monestir de Poblet, impulsaran la memòria democràtica

18 marzo 2023 10:42 | Actualizado a 18 marzo 2023 10:45
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Memorial Democràtic i l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, que està situat al Monestir de Poblet, van signar un conveni de col·laboració. La finalitat d’aquest acord és establir un compromís formal de cooperació que faciliti la recerca, la difusió i el foment de la memòria democràtica.

El conveni va ser signat per la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, i l’abat del Reial Monestir de Poblet i president del Patronat de l’Arxiu, Octavi Vilà.

La consellera va destacar que el Memorial Democràtic es fixa en el període que es comprèn entre 1931 i 1980, des de la Segona República i fins després de la transició. Ubasart va explicar que, en aquest sentit, es crearan accions per fer divulgació de l’etapa republicana.

Reivindicació de la memòria

«Divulgarem i dissenyarem conjuntament activitats que posin en valor l’etapa republicana i la lluita antifranquista com a escoles de democràcia, com a antecedents immediats del marc democràtic actual», va recalcar la consellera.

A més, Ubasart també va asseverar que «amb iniciatives com aquesta posem fil a l’agulla en la tasca de construcció d’una ciutadania madura i democràtica».

La primera activitat serà un col·loqui sobre dos dirigents del Front Nacional de Catalunya

Aquesta col·laboració té una vigència de quatre anys, que es podrà prorrogar de mutu acord per quatre anys addicionals. D’altra banda, per tal de concretar els compromisos, es constituirà una comissió formada per dos representants de cada entitat.

Abans de signar el conveni, la consellera i l’abat van visitar el Monestir de Poblet i l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià que alberga documents relacionats amb la Segona República, la Guerra Civil, l’exili i la transició.

Accions previstes

La primera acció prevista es planteja al voltant de la història de l’organització Front Nacional de Catalunya (FNC) i, més concretament, de la seva lluita de resistència antifeixista en el marc de la Segona Guerra Mundial.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font, va justificar la col·laboració amb l’Arxiu per «treballar conjuntament» alguns materials que es custodien a Poblet.

En aquest sentit, es preveu aprofitar els fons de Jaume Cornudella i Olivé (1915-1983) i Josep Munté Rodríguez (1913-1996), dos destacats dirigents del FNC.

Així doncs, es vol donar a conèixer la tasca que els militants van mantenir en col·laboració amb els serveis d’informació i espionatge dels països aliats i amb els serveis francesos vinculats a les forces afins al president De Gaulle.

Comentarios
Multimedia Diari