El riu Gaià, un paratge mai més desconegut

L’associació Terres del Gaià ha editat una guia per posar en valor i donar a conèixer elements històrics i naturals de l’entorn

29 noviembre 2022 10:19 | Actualizado a 29 noviembre 2022 10:19
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El riu Gaià neix a les serres de la Brufaganya i de Queralt i, després de travessar el Camp de Tarragona, desemboca al mar Mediterrani al castell de Tamarit. Tot i no destacar per ser un riu molt cabalós, al llarg del temps ha patit crescudes molt grans que sovint han acabat sent històriques.

El novembre de 2015 una gaianada va desbordar el riu i es van registrar cabals de més de 200 metres cúbics per segon. Per posar un símil, va ser superior al cabal normal de l’Ebre. El Gaià es va emportar moltes coses per davant, però també va deixar al descobert un patrimoni històric que fins aleshores no era visible.

«Després de passejar pels llocs on havia passat la gaianada, vam adonar-nos que havien sortit moltes estructures que abans no es veien», afirma Maribel Serra, coordinadora del projecte i coautora de la guia.

És aquí quan els voluntaris de l’associació Terres del Gaià van decidir crear un inventari i una base de dades amb fotografies de tots els elements. «El riu ho havia netejat tot i aleshores hi havia sèquies, marges, molins... als quals es podia accedir i és quan vam decidir que era una oportunitat única per poder posar en valor i reconèixer tot aquest patrimoni», recalca Serra.

L’inventari recull unes 200 estructures fins al moment com ara rescloses, fargues, ponts o sèquies. Des de l’organització asseguren que no està acabat perquè s’hi poden continuar afegint coses. «És una feina d’aquelles que mai s’acaba si la vols fer bé», remarca la coautora de la guia.

És per això que a la guia El Gaià: recorregut i patrimoni es va optar per escollir només alguns dels elements. Serra comenta com es va fer seguint criteris d’accessibilitat, que fossin llocs majoritàriament de caràcter públic i que fossin peces interessants tan estètica, arquitectònica com històricament. «Hi ha unes dotze o tretze fitxes per comarca. La guia en té quaranta d’estructures i cinc de patrimoni natural», diu.

Paisatges molt diferents

Més enllà de les construccions, la guia també es caracteritza per la diversitat de paisatges que s’hi troben. Concretament, són els cinc més característics del Gaià.

Al llarg del seu recorregut de 68 quilòmetres s’hi poden trobar vinyes, boscos, gorgs, camps de cereals i alberedes. La ruta que ressegueix el riu es pot fer a peu i alguns trams també són aptes per fer-los en bicicleta, gràcies als senders marcats.

Amb poc més d’un mes des de la seva publicació, el principal objectiu de l’associació Terres del Gaià és donar a conèixer el patrimoni del territori a la població. «Esperem aconseguir-ho, però com a mínim ens caldrà un any de marge», assegura la coautora de la guia.

De moment, continuen fent sortides que serveixen per recórrer algunes parts del territori i en les que la gent es pot apropar amb l’ajuda de la guia. La coordinadora del projecte comenta com el procés no serà immediat.

«Aconseguir que la gent conegui el territori, l’estimi i vegi el valor que té patrimonialment, tan natural com cultural, trigarà un temps», opina.

L’impuls definitiu

El passat 10 de novembre es va fer la presentació pública del projecte d’adequació del camí, aquest itinerari natural i patrimonial transitable paral·lel al riu, impulsat per l’associació.

Va ser l’empenta definitiva amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, que juntament amb els 22 municipis participants, començaran la fase de redacció del projecte executiu. Maribel Serra troba que aquest fet potenciarà la guia i opina que finalment s’arreglarà «de debò» i s’impulsarà «aquest camí que ens ha costat tants anys de reivindicar».

La guia està disponible a diversos punts de venda i llibreries de tota la conca i també en altres llocs de venda de l’Associació, que es poden consultar a la seva pàgina web.

També han produït un vídeo al bloc de Terres del Gaià i que vol servir com a reclam i com a mostra del que es pot veure al llarg d’aquesta ruta. «El riu Gaià ara comença a ser conegut i es deu sobretot a la feina de les entitats ciutadanes que hi ha hagut al darrere», conclou Serra.

Comentarios
Multimedia Diari