Dia intens el que es va viure ahir a Montblanc. La raó és que el municipi acollia la 21a edició del RECERCAT, convertint-se així en el centre de la cultura i recerca del món local. Tot i que divendres ja es van fer algunes mostres d’aquest esdeveniment amb la inauguració de dues exposicions: ‘Joan Amades: la memòria del poble’, i ‘El país d’Estellés, l’Estellés del País’. Però ahir era la jornada intensa, on es concentraven el gruix de les activitats d’aquests dies que ha durat quatre dies. Tot amb un objectiu principal, així com explicava la Maria Carme Jiménez, directora de l’Institut Ramon Muntaner, donar «visibilitat» al món de la recerca local, i la cultura local.
Per aquest motiu, durant tota la jornada hi va haver la Fira Recercat, instal·lada en una gran carpa a la plaça Sant Francesc. En aquesta fira es podien trobar un total de 60 pòsters on s’explicaven 60 recerques diferents que s’han fet en diversos punts del territori, i tot des d’una perspectiva local, però a més, també hi ha una mostra de publicacions locals.
Les recerques i les publicacions locals són d’unes temàtiques molt diverses, i fins i tot en aquesta Fira hi havia un punt de la ‘Viquipèdia’ destinat a totes aquelles persones que volen introduir informacions en aquesta plana web tan famosa. «Volem ser un aparador d’aquesta ingent activitat que es produeix des dels centres d’estudis», explica Jiménez. Reconeix, que en diverses ocasions, aquestes investigacions, en àmbit global, tenen poca visibilitat, però ells volen que «tothom sàpiga la importància que té». A més, la jornada d’ahir, però també avui, serveix perquè les persones interessades en aquests estudis, o centres que els tiren endavant, es trobin, intercanviïn experiències, i comparteixin projectes, o fins i tot sorgeixin projectes conjunts.
A més, una de les novetats d’enguany, ha sigut l’Espai de Recerca Jove, on s’ha volgut donar visibilitat a la recerca que fan els més joves i les entitats. Així com ha explicat Jiménez, des de l’IRMU volen «incentivar que els joves i les joves facin recerca a l’entorn local». La directora comenta que en diverses ocasions quan, per exemple, han de triar el treball de recerca que volen fer «trien grans temes, i no veu que si el fan d’àmbit local poden fer una bona recerca». Assegura que sense aquesta base de recerca local, aquests temes «queden molt poc treballats». I per això, volen que els joves ho vegin «com una oportunitat».
Els premis
Més enllà de les exposicions, la fira... ahir també va ser el dia que es van lliurar els premis Recercat 2025. Són uns premis a la trajectòria personal que enguany s’han atorgat a Manel Pastor, vinculat a la federació dels estudis comarcals del País Valencià, i artífex de la recuperació de la federació d’instituts d’estudis comarcals al País Valencià. I l’altre guardó, que es fa a una entitat, va ser per l’Associació Baixa Segarra.
També és interessant una exposició que ahir es va inaugurar que es titula ‘Ateneus: arquitectures’, que intenta anar més enllà de l’arquitectura dels ateneus, i també vol mostrar tota la vida que hi ha a l’interior. El primer cop que s’ha pogut veure va ser ahir a Montblanc.
Avui continuen les activitats, tot i que en menor intensitat, però també hi haurà la fira fins a les dues del migdia, i a partir de les onze del matí es farà una visita al patrimoni que hi ha a Montblanc.
Sota el lema Teixim comunitat cultural, el RECERCAT és una iniciativa de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) que es va obrir dijous passat i es portarà a terme fins aquest diumenge 11 de maig a Montblanc, amb més de 150 entitats participants d’arreu dels països catalans. Aquesta 21a edició, que vol posar l’èmfasi en el diàleg entre tradició i modernitat, així com el diàleg intergeneracional, comptarà amb conferències, debats, projeccions d’audiovisuals, presentacions de llibres, exposicions, espectacles i altres activitats d’interès històric, cultural i social.
El RECERCAT està coorganitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), i compta amb el suport en aquesta edició del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà i l’Ajuntament de Montblanc.
Montblanc enguany ha sigut la seu de RECERCAT perquè l’any passat ho van decidir obrir a tots els municipis. Van rebre diferents propostes i la de Montblanc els va semblar molt bona.
Els participants i les participants s’han mostrat molt satisfets de totes les activitats que es van fer ahir, i de l’acollida que van tenir. Avui diumenge són conscients que encaren la darrere jornada, i que s’haurà d’esperar a l’any que ve per poder veure el resultat d’altres treballs.