Primers inquilins als habitatges cooperatius de Valls

Tres famílies ja tenen un pis a través del projecte impulsat per La Teulada amb l’ajuntament, amb la intenció d’impulsar un model diferent i facilitar que tothom tingui una llar

| Actualizado a 23 marzo 2023 11:47
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls ja té un edifici destinat als habitatges cooperatius. Es tracta, d’un projecte, el primer d’aquestes característiques a la ciutat, que fa temps que es treballa, i que ara veu la llum. La iniciativa s’ha tirat endavant de la mà de Sostre Cívic, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Valls.

Es van posar a treballar fa mesos, i ara les tres primeres famílies ja hi han pogut entrar a viure. En total, hi ha 13 habitatges, tres han sigut entregats, i en queden deu. Dels 13, dos estaven disponibles a través de la taula d’emergència, cinc eren per col·lectius vulnerables, i la resta per a la població que vulgui optar-hi.

Els avantatges d’aquest tipus de pisos és que no pot accedir al mercat especulatiu. Les persones que es fan amb un dels immobles paguen una quota fixa que no pot augmentar més que l’IPC, i s’hi pot estar 75 anys. Les famílies poden passar l’habitatge de pares a fills: és a dir, si un dels fills viu al pis quan els pares el deixen, se’l poden quedar, i tenen prioritat per sobre altres. Jordi Cartanyà, primer tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge, ha assegurat que tot plegat «demostra que hi ha altres models, diferents, que són possibles». El regidor reconeixia que el mercat immobiliari és «complicat» i així es vol facilitar l’accés a l’habitatge.

Hi haurà una sessió el 30 de març on s’informarà sobre com poder optar a un dels pisos

Cartanyà creu que és «una solució molt bona» per la ciutat, perquè es preservarà el preu durant els anys. A més, una part de les despeses estan incloses i hi ha plaques solars al sostre perquè bona part de l’energia es pugui obtenir a través de la instal·lació.

Per la seva banda, la tècnica de comunicació de Sostre Cívic, Lucía Basulto, ha comentat que era un dia d’estar contents, perquè es podien «donar les primeres claus» perquè diverses persones puguin tirar endavant el seu projecte de vida estable als habitatges, que els definia com a «dignes i assequibles». També ha demanat «recuperar el mode de viure des de la col·lectivitat». Des de la cooperativa han animant a tothom a informar-se sobre el projecte.

Emoció i agraïment

Maria Ester Rodríguez és una de les persones que ha pogut obtenir un habitatge gràcies al projecte. Amb una barreja d’emoció i sense parar de donar les gràcies ha explicat que és cubana, viu amb la seva filla, que té 14 anys, i «per fi» té un lloc.

En tot moment, ha destacat que està molt bé, té tots els equipaments necessaris. Fa tres anys que viu a la ciutat, i espera que altres persones que tenen una situació similar a la seva, o que ho necessitin puguin tenir la mateixa oportunitat, i optar a un pis d’aquestes característiques, i com el què ella acaba d’estrenar.

En una mateixa situació es troba el Sekou Senghor, que també es mostra molt agraït. Viu amb un oncle seu, prové del Senegal i fa quatre anys que és aquí treballant. També considera que «els pisos són perfectes».

Les persones interessades podran tenir tota la informació el 30 de març al Centre Cívic de Valls, i també hi haurà unes portes obertes. Les primeres adjudicacions s’han fet seguint els criteris de la taula d’habitatge, i col·lectius de Valls amb necessitats. La resta, els poden optar persones que no tinguin un habitatge propi, i siguin socis de la Cooperativa La Teulada.

Comentarios
Multimedia Diari