Rescaten 13 pisos inacabats i en desús a Valls per destinar-los a règim cooperatiu

El bloc està al centre històric i s’ha rehabilitat per oferir una alternativa d’habitatge estable i no especulatiu

05 octubre 2022 20:27 | Actualizado a 05 octubre 2022 20:27
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un bloc de pisos que una constructora va deixar sense acabar el 2009 en ple Centre Històric de Valls passarà a ser habitatges socials en règim cooperatiu en cessió d’ús, a més a més de ser de protecció oficial. Es destinaran a persones amb menys recursos i també vulnerables.

En total són 13 pisos que actualment s’estan rehabilitant per poder-hi entrar entre desembre i gener, deia avui dimecres el primer tinent d’alcalde i regidor d’Habitatge i Acció Comunitària, Participació i Igualtat de l’Ajuntament, Jordi Cartanyà. Comentava que aquest és el primer d’un seguit d’anuncis que arribaran en els propers mesos en matèria d’habitatge.

Cartanyà va reconèixer que des de fa molts anus estan treballant per revertir la situació de l’habitatge. El bloc, situat en el número 6 del carrer Paborde, es va comprar a un fons voltor. Gràcies a un acord signat amb l’Associació Sostre Cívic s’ha tirat endavant el projecte.

Els habitatges tenen entre 39 i 86 metres quadrats. N’hi ha d’una, dues o tres habitacions, i alguns d’ells compten també amb pati o terrassa, o ambdós. Dos dels habitatges s’adrecen a pisos d’emergència social i seran assignats per l’Ajuntament i cinc més són d’accés preferent per a col·lectius que tenen més dificultats per accedir a un habitatge: els joves menors de 30 anys, famílies monoparentals i els majors de 65 anys.

El regidor explicava que els socis cooperatius paguen un dret per poder utilitzar el pis fins els 75 anys. Sempre és la mateixa quantitat, amb l’actualització de l’IPC. «És una opció per trencar amb l’especulació immobiliària», deia Cartanyà.

En aquest sentit, Mandi Domingo, tècnica de Sostre Cívic i coordinadora del projecte a Valls, comentava que l’aportació va entre 2.100 i 4.200 euros, segons la grandària del pis, una quantitat que se li retorna quan la persona abandona el pis. Les quotes d’ús van entre els 230 i els 550 euros, uns diners que van per despeses d’assegurança, wifi, fons de manteniment i de solidaritat, «perquè l’edifici funcioni».

Domingo recordava que el fet que siguin pisos de protecció oficial fa que no tothom s’hi pugui apuntar sinó que els seus ingressos mensuals han d’estar per sota del 2,5 de l’IRSC (indicador de renda de suficiència de Catalunya).

La tècnica de Sostre Cívic comentava que aquesta iniciativa és la primera que es porta a terme a Valls, «és un model de propietat col·lectiva, d’estabilitat al llarg del temps». També féu referència a que des de la seva associació tenen molt en compte el tema energètic. A la teulada s’hi instal·laran més de 20 plaques fotovoltaiques per produir electricitat i una dotzena de tèrmica solar per escalfar l’aigua del bloc.

Els interessats poden inscriure’s fins el 13 de novembre. El dijous de la propera setmana, dia 13, es farà una xerrada presencial al centre cívic del barri, amb una posterior visita guiada. I el 25 d’octubre i el 8 de novembre, a les cinc de la tarda, hi haurà xerrades virtuals.

Jordi Cartanyà també destacava que l’habitatge cooperatiu «és un gran desconegut». Va reconèixer que estan treballant en altres projectes iguals «per anar-lo implementat a la nostra societat». Properament faran l’obertura del bloc situat en el número 8, comprat per l’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Habitatge, amb nou pisos de lloguer social.

Comentarios
Multimedia Diari