Suport majoritari del ple de Valls a les rebaixes de taxes i impostos municipals

Fan referència a la brossa, l’IBI i l’ocupació de la via pública. No van tenir cap vot en contra i sí algunes abstencions

26 septiembre 2022 20:56 | Actualizado a 26 septiembre 2022 20:56
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La rebaixa, l’eliminació i les modificacions de les taxes i impostos que l’equip de govern de l’Ajuntament de Valls va portar ahir al ple municipal van ser aprovats, alguns amb el suport de part de l’oposició , fins i tot, per unanimitat en els aspectes de recollida de brossa. La majoria de les ordenances fiscals no es modifiquen i, per tant, ja no va passar per ple.

Martí Barberà, el regidor d’Hisenda, va explicar –a l’igual que ho va fer la setmana passada davant els mitjans de comunicació– els canvis que es posaven a votació.

S’elimina la taxa de recollida de residus als pàrquings particulars –uns 7.000 rebuts–, «amb la dificultat de saber si un aparcament genera o no residus», apuntava en veu alta. També que les terrasses de bars i restaurants tampoc hauran de pagar taxa.

Quant a la congelació de l’IBI –que representa el 30% dels ingressos–, Barberà va dir que «hem renunciat a la revisió del cadastre». Es mantindran les bonificacions a les famílies nombroses i a la instal·lació de plaques solars als habitatges.

I s’ha introduït una novetat: una bonificació del 95% a aquells immobles que tinguin una activitat econòmica, bàsicament del tercer sector, i que hauran de declarar-se pel ple d’especial interès o d’utilitat municipal, com ara les cooperatives d’habitatge.

En el cas de l’impost de vehicles de tracció mecànica, es bonifica el 100% als cotxes clàssics de col·lecció i en l’apartat de via pública, se suspèn la taxa d’ocupació a les terrasses debars i restaurants durant el 2023.

L’oposició

Rosa Maria Ibarra, en nom del PSC, va dir que veien bé tant el tema de la brossa com dels vehicle. Però apuntà que no li quedava clar què s’entén per activitat econòmica, «entrarien aquí les associacions sense ànim de lucre?», es preguntà.

I posà com a exemple els 2.000 euros que paga la Coral Aroma Vallenca per un local al carrer Sant Antoni, «la despesa que més important que té l’entitat.

Ester Huguet (CUP) digué que en el context actual no els sembla bé que els cotxes clàssics no paguin l’import, «ho veiem elitista i que beneficia un percentatge petit de persones, que potser té medis econòmics». La portaveu cupaire va indicar que «no estem d’acord amb la congelació general de les ordenances, perquè no es té en compte la riquesa o la pobresa de la ciutadania».

Finalment, la regidora de Ciutadans, Cristina Laiz, assegurà que totes les accions que suposin menys càrrega econòmica per a les famílies i comerços tindrien el seu suport, «i ens quedem curts».

La taxa d’ocupació de terrasses i l’impost del vehicles clàssics va tenir 17 vots a favor i tres abstencions (CUP), a la de l’IBI es van abstenir els quatre regidors del PSC i en la taxa de residus s’aconseguí la unanimitat.

Abans, es va debatre la modificació de crèdit de la Xarxa de Cultura i del Museu de Valls, fruits del romanent de 2021. Els socialistes hi votaren en contra i la CUP només en la primera.

L’aprovació del compte general de 2021 va tenir els vots de l’equip de govern, quatre abstencions (CUP i Ciutadans) i quatre vots en contra (PSC) .E

Les 14 propostes del PSC contra la inseguretat

Després que en els darrers mesos la inseguretat hagi estat en boca de tots els vallencs, ahir no podia faltar en el plenari. Primer fou a través d’una moció del PSC, defensada per Rosa Ibarra. «Fa molt de temps, anys, que venim parlant de la falta de seguretat a Valls. Ara es recull el que s’ha anat sembrant des de fa temps”. Però la intervenció d’Ibarra va ser en positiu. Va aportar 14 accions concretes «que estan funcionant en altres municipis i que, adaptades al nostre, poden funcionar».

Aquestes accions passen, entre altres, per l’ampliació de les zones videovigilades, control d’accés al centre històric en horaris determinats de vehicles que no siguin de veïns de la zona, amb control de matrícula; ampliació de la plantilla de la Policia Local; exigència al Departament d’Interior de dotar de més agents la comissaria de Mossos; millorar l’organització interna de la Policia Local, creant una unitat de Seguretat Ciutadana; reforçar la plantilla de la Policia Local amb una unitat canina per droga; crear una Unitat de Convivència Ciutadana per resoldre conflictes veïnals; posada en funcionament d’un servei d’observació nocturna, amb agents cívics; posada en funcionament d’una APP per comunicació immediata entre la ciutadania i els cossos policials i que els veïns puguin rebre també informació de resposta ràpida; reforçar l’àrea comunitària, amb els educadors socials i els mediadors comunitaris, i redacció d’un pla de Seguretat. «Si tots anem en la mateixa direcció serem capaços de superar la situació d’inseguretat», va dir, «no serà ni fàcil, ni ràpid ni barat».

Les reaccions

La portaveu de Junts, Laia Castells, va agrair el to dels socialistes «i la voluntat d’aportar solucions». Indicà que algunes propostes ja s’estan fent i recordà que la solució no només és policial sinó que es necessita una feina transversal. Pere Vidal, de la CUP, va recordar que «la seguretat no és l’absència de delictes, sinó justícia social i en la prevenció i cura de les persones».

Es preguntà quin era el problema que hi ha darrera de les persones que delinqueixen. «Els nostres enemics són la delinqüència i la pobresa, no els delinqüents i els pobres». Finalment, Cristina Laiz va qualificar de baix el ràtio d’agents de la Policia Local per habitant, «n’hauríem de tenir 47», va dir, «durant tres anys no s’ha fet res, només convocar places per cobrir vacants».

El punt dels agents cívics nocturns va ser rebutjat per 12 vots en contra, tres abstencions (CUP) i quatre a favor. La resta de punts de la proposta foren aprovats per 17 vots a favors i tres abstencions (CUP).

Finalment, la CUP presentà la seva moció on demanà la dimissió del regidor de Seguretat Ciutadana, Enric Garcia, i de l’alcaldessa, Dolors Farré «per la seva inacció i abandonament», i criticà l’actual l’equip de govern i dels seus antecessors. La proposta va rebre tres vots a favor, 12 en contra (equip de govern) i cinc abstencions.

Comentarios
Multimedia Diari