Valls treu a la licitació de la gestió del Museu Casteller de Catalunya

Es manté la data d’obertura per aquesta primavera

| Actualizado a 23 marzo 2023 18:40
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls ha aprovat avui els nous plecs de clàusules administratives i tècniques per procedir a reactivar la licitació de la gestió de Món Casteller, el Museu Casteller de Catalunya. La licitació, oberta a empreses especialitzades en la gestió d’equipaments museístics i culturals, preveu un valor estimat del contracte de servei de 632.000 euros per un període d’un any.

D’aquesta manera, el consistori reactiva la licitació que el passat mes de gener es va haver de suspendre a l’espera del dictamen de l’Oficina Nacional d’Avaluació, un organisme creat recentment pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública per a la revisió dels contractes de concessió de les administracions. La licitació aprovada avui per la Junta de Govern, sota la fórmula ara de contracte de serveis, permet agilitzar l’obertura del Museu Casteller.

En aquest sentit, l’Ajuntament manté l’entrada en servei del Museu Casteller per aquesta primavera. Com en l’anterior licitació, els plecs de clàusules s’han elaborat en base a l’anàlisi de viabilitat econòmica realitzat pel departament d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili. L’estudi de la URV, que compara diferents centres museístics i turístics de Catalunya, estima que el Museu Casteller a Valls pot atreure uns 30.000 visitants cada any.

Les empreses que optin a la licitació per la gestió de l’equipament hauran de desenvolupar les activitats del centre i les estratègies de promoció turística per a la captació de visitants, la proposta de sinergies amb agents turístics i culturals de l’entorn, així com les accions que integrin i millorin l’oferta turística de Valls i del Centre Històric i en potenciïn la seva difusió exterior com a ciutat.

També hauran d’impulsar la promoció, difusió i comunicació del museu, les estratègies de treball amb les colles castelleres i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, com també les accions i activitats adreçades a la població local, residents del Centre Històric i serveis de comerç i restauració.

La licitació també valorarà el disseny, elaboració i producció del programa d’activitats educatives amb l’objectiu de captar escoles i públic infantil i jove. En la proposta de treball, les empreses que optin a la gestió hauran de detallar el pla de posicionament, amb un horitzó a deu anys vista, en els sectors turístics, cultural i educatiu, a més d’un pla específic d’actuació i renovació dels continguts i de l’oferta museística, les propostes de marxandatge o totes aquelles iniciatives per a públics amb discapacitats físiques, visuals o auditives.

El Museu Casteller de Catalunya es troba situat al bell mig del Centre Històric de Valls, a tocar de la plaça del Blat, km0 del món casteller. Compta amb 2.800 m2 distribuïts en quatre plantes, en un equipament dissenyat pel reconegut arquitecte Dani Freixes.

Es tracta d’una proposta innovadora tant en la seva concepció arquitectònica com en el seu contingut, amb un projecte museogràfic dissenyat pel museògraf Ignasi Cristià que inclou tecnologies audiovisuals i expositives de caràcter immersiu. L’equipament vol ser un referent museístic del món dels castells i un espai obert per a la interpretació i promoció del fet casteller, declarat des de 2010 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. El projecte l’impulsen l’Ajuntament de Valls, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Reticències des d’ERC

El grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya-Compromís per Valls a l’Ajuntament de Valls s’ha vist obligat a abstenir-se avui en junta de govern municipal a l’hora de votar el nou plec de condicions per a la contractació temporal per un any del Museu Casteller. Ha rebut les noves condicions de la contractació tan sols unes hores abans de portar-les a la junta de govern per a la seva aprovació i sense el temps necessari per analitzar-les a fons.

El grup creu que les presses per obrir ara el Museu Casteller poden posar en risc la seva viabilitat econòmica i el seu funcionament.

Comentarios
Multimedia Diari