Vitrum o com tornar un segle enrere en la història de Vimbodí

La vuitena edició de la festa del vidre artesà arrenca amb demostracions de com es fan les peces, sense oblidar l’espai perquè els més petits participin de la celebració o dels certàmens i concursos

01 octubre 2022 21:08 | Actualizado a 01 octubre 2022 21:08
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«La nostra història està lligada al vidre», recordava avui dissabte l’alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Canela, durant l’acte d’inauguració de la vuitena edició de Vitrum, la festa del vidre bufat de Catalunya. Un municipi que fa un segle part de la seva economia es basava en aquest art.

Avui en dia, el Museu i Forn de Vidre és l’exponent d’aquesta feina que encara perdura, un art que surt de les mans i de la bufera del mestre artesà Rafa Abdon. Ell és ara l’encarregat d’aquest espai cultural.

Rafa Abdon pràcticament s’estrena com a amfitrió de la festa ja que quan el 2021 es va celebrar Vitrum feia només una setmana que havia arribat al museu.

Assegura estar molt content, «la gent ens vol i nosaltres a la gent també». Confessa que se sent molt a gust a Vimbodí i en el taller, «treballant molt». Aquest cap de setmana de portes obertes del museu, aquest artesà del vidre canvia la seva rutina habitual: «En dies de producció normal el que acostumem a fer són peces repetides. Un dia fem setrilleres, un altre porrons, etc».

En canvi, durant aquests dos dies «vaig combinant, canviant de peces perquè la gent pugui veure les diferents formes de fer peces. Van sortint sobre la marxa. Ara descansaré cinc minuts i pensaré què faig». En el seu repertori hi ha de tot: porrons, setrilleres, centres de taula, gerres, etc.

També depenent del que es va venent més a la botiga «anem produint perquè demà hi hagi producte que comprar».

Per a aquest mestre artesà nascut fa 40 anys a la localitat valenciana d’Olleria –una ciutat amb una tradició de vidre bufat de més de cinc segles–, Vitrum és un «aparador de l’ofici, dels pocs que quedem dedicant-nos a això. És una fira que s’ha donat a conèixer en tot el panorama nacional».

Abans de fer-se càrrec del museu havia vingut com a invitat i també llogava el taller uns dies per fer la seva producció. «Fa 14 ó 15 anys que vaig venir per primera vegada al museu. I en fa 25 que em dedico a això. Vaig començar de nen a la fàbrica del meu pare».

D’afició

Molt a prop, a la plaça de les Orenetes, es troba Antonio Fernández, de Creixell, que també fa demostracions. És la tercera edició que ve. Però el seu cas és molt diferent al de Rafa perquè ell té el vidre bufat com a afició, no pas com a treball. De totes maneres no és un novell ja que porta 25 anys en aquesta matèria.

«És una afició que quan t’entra al cos ja no el pots deixar. Quan toques el vidre has de seguir durant tota la vida. I ni que ho deixis durant un temps, al final hi tornes, perquè és quelcom màgic i t’absorbeix».

Fernández va aprendre aquest art al Centre del Vidre de Barcelona, que va muntar el 1988 Paco Ramos, que fins a la seva jubilació l’any passat estava al front del Museu i Forn de Vidre de Vimbodí i Poblet. Allí va fer un curset de quatre anys, va anar a la mili i s’acabà. I 25 anys després va tornar. I ara ja en porta sis fent peces.

Té un forn portàtil que el puja a un carret i va a tots els llocs on s’han de fer demostracions, sigui en fires o en col·legis. Assegura que seria molt important que des de petits els nens sabessin com es fa el vidre: «A Madrid ho fan. Porten un forn portàtil als col·legis i els fan una exhibició, on poden veure des de la base del vidre fins que surt la peça». Totes les obres que fa a Vitrim acaben a casa seva, no les ven.

Ells dos, junt amb Ferran Collado, Luis Machi i Igor Obeso s’encarreguen de fer demostracions en diferents indrets emblemàtics.

Joan Canela, a la inauguració, assenyalà que Vitrum és una «forma de conèixer el nostre poble, la cultura i la gent». Recordà que a principis del 1900 Vimbodí tenia dos forns de vidre, «la força del vidre va ser el motor econòmic del poble», que acabà amb l’aparició del plàstic, entre 1950 i 1952.

L’encarregada d’inaugurar la festa va ser a directora dels serveis territorials de Cultura a Tarragona, Lurdes Malgrat. Abans de bufar per un dels tubs de vidre –acompanyada d’Igor Obeso-, va destacar de Vitrum la «varietat d’activitats multidisciplinars i familiars, per facilitar l’accés a la cultura del vidre».

Actes d’avui

l De 10 a 15 hores. Portes obertes del Museu del Vidre.

l De 10 a 14 hores. Demostracions de vidre bufat a les Fonts del Gorg, places de les Orenetes i Major, i al Museu del Vidre.

l De 10 a 15 hores. Mercat d’artesania a les places Major i de les Orenetes.

l De 10 a 15 hores. Demostracions de diferents tècniques de vidre.

l De 9 a 11.30 hores. Esmorzar popular a la pl. de les Orenetes.

l De 10.30 a 13.30 hores. Espai creatiu familiarsota els porxos de l’ajuntament

l A les 12 hores. Nomenament de Tomàs Molina com a vidrier d’honor, a les Fonts del Gorg

l De 12.30 a 14.30 hores. Vermut musical a la plaça de les Orenetes.

Comentarios
Multimedia Diari