Retrat de família

‘La casa que agonitza’. Tres germans es retroben a la casa familiar d’Alella després de la mort del seu pare

15 noviembre 2022 12:18 | Actualizado a 15 noviembre 2022 12:26
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Hi ha espais i poblacions envoltades per una aura especial, on cada racó és, a més de bonic, màgic. Jo trobo aquesta connexió singular amb Altafulla. I fa poc, em vaig topar de cara amb una proposta que em va semblar meravellosa.

Fa just un any, la biblioteca municipal d’Altafulla Martí Magriñà, va inaugurar una bonica proposta literària, els Biblionius. Es tracta de petites casetes, com un niu, elaborades per les mateixes bibliotecàries, que recullen els llibres que usuaris, ciutadans i lectors decideixen repartir a altres persones sense que es facin malbé. Una sort de bookcrossing on tots els que vulguin puguin compartir lectures, deixant a bon resguard aquestes històries que creguin interessants per a uns altres o, si per contra, trobar si hi ha alguna obra que els hi cridi l’atenció. Aquestes vuit boniques casetes estan distribuïdes en punts estratègics del municipi i en elles pots localitzar veritables sorpreses i alguna joia d’algun ésser generós.

Fa algunes setmanes, després d’esmorzar en una de les meves cafeteries preferides, situada a la tranquil·la plaça del Pou, em vaig topar amb un Biblioniu. Davant les portes de l’Ajuntament d’Altafulla, m’esperava El Fibló, una obra de Sílvia Soler que precisament parla de trobar llar... descobrir la família i recuperar les arrels.

La Laura, l’Ignasi i la Judit són tres germans que acaben de perdre al pare, el Sebastià Sureda, una de les veus teatrals més importants del panorama cultural. Un home admirat de portes enfora, però la personalitat, el caràcter i la presència del qual es percebia molt diferent en l’entorn familiar. Sempre distant, entregat a la vida professional, interpretant un paper secundari com a pare i marit. Un home tan enlluernador sota l’opinió pública que s’enfosqueix en tancar la porta de casa. Aquesta imatge que ja percebien els seus fills de petits, es va veure encara més agreujada després de la mort prematura de la mare, l’Helena.

La pèrdua d’aquesta figura imprescindible a una edat tan jove, amb la que tots tres estaven tan units els va marcar per sempre: de forma particular a cadascun d’ells i va acabar de minar la relació entre germans en entrar a la maduresa.

Però la mort del pare, en un moment de gran trasbals personal, provoca un canvi en la percepció de com portar la relació familiar de la Laura, la filla gran que és qui ens narra la història. L’estimada biblioteca del pare li oferirà a la Laura moltes respostes amagades a preguntes que ni tan sols s’havia arribat a plantejat mai. Tanmateix, l’oportunitat de descobrir la història, les emocions, els secrets i el tarannà real de cadascun dels habitants d’aquella casa que un dia va ser plena de vida i ara sembla que agonitza.

Utilitzant els salts temporals, on connecta instants de l’actualitat amb moments colpidors del passat, la Sílvia Soler ens regala a El Fibló un retrat de família únic.

$!Retrat de família

Títol: El Fibló

Autora: Sílvia Soler

Editorial: Columna

Pàgines: 304

Comentarios
Multimedia Diari