Terra de silenci, de quietud, de pau. Durant segles, l’emplaçament d’un lloc sant, la llar dels Cartoixans. Un lloc on només queden vestigis d’un espai ple de misteris i paraules que volen com un xiuxiueig amb el vent. Amb un paisatge incomparable que als ulls es dibuixa com un quadre. La Cartoixa d’Escaladei, un domini natural amb una llegenda que arriba fins als nostres dies.
Explica el saber popular i així ens ho fa arribar la Cristina Fornós, autora del llibre, que uns monjos van visitar el Montsant per veure quin era el lloc més adequat per construir un monestir, a petició del rei Alfons I el Cast, qui tenia la intenció de cristianitzar la Catalunya Nova als musulmans.
Als peus de la serra del Montsant, concretament a la Vall d’Oliver, un pastor va explicar als monjos que en somnis havia vist uns àngels que pujaven cap al cel per unes escales que sortien d’un pi que hi havia on ell pasturava les ovelles. Interpretat com un senyal de Déu, en aquestes terres es va construir La Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei.
L’aura d’aquesta terra embolica el llibre de Fornós, qui ens relata una història que bé comença el 1.410 amb les primeres pedres que conformaran el bell monestir de La Cartoixa i l’entrada de dos abnegats joves que marcaran un abans i un després a l’Ordre dels Cartoixans, el Ferran i l’Oleguer.
Els humans tenim només un temps concret en aquest món, però per contra, la terra perdura... i el 2019 el Montsant encara és el marc silenciós de les nostres passes i de les accions que perpetrem.
En aquell any, Fornós ens desvela un altre esdeveniment que torna a marcar aquella terra per sempre: apareix assassinat un dels vinaters i empresari més conegut de la zona, el propietari del celler Di-Vino, en Jaume Folch.
A través de la investigació policial i amb el suport d’una jove periodista ebrenca, anirem descobrint les realitats d’ambdues trames i on potser els bons no són tan bons ni els dolents tan dolents.
La terra del silenci trencat va veure la llum pels volts del passat Sant Jordi i es tracta del primer treball editorial de la periodista de Móra d’Ebre Cristina Fornós. Amb una llarga trajectòria dins el món del periodisme i sent una gran lectora declarada, entra per la porta gran literària amb un gran segell del sector amb aquesta investigació policial per un assassinat que succeeix en l’actualitat, conjuntament amb una trama històrica del segle XV.
Ambdues van de la mà i es van descobrint gairebé al mateix temps. La narració té molt de ritme en les dues històries.
Un thriller policial que és alhora una novel·la històrica, plens de misteri i conspiracions que omple més de secrets una terra tan colpidora i enigmàtica com Escaladei.
Llibre: ‘La terra del silenci trencat’
Autora: Cristina Fornós
Editorial: Rosa dels vents
Páginas: 415