180 accions en 6 mesos: el pla de xoc de Tortosa per a la millora de la via pública

Les actuacions arribaran a tots els barris de la ciutat i els pobles de Vinallop i els Reguers,
i suposaran «més neteja, més il·luminació, més ombres i una major accessibilitat»

20 septiembre 2023 15:44 | Actualizado a 20 septiembre 2023 15:44
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tortosa ha posat en marxa un pla de manteniment i milora de la via pública i els equipaments municipals. Sota el nom de Cuidem Tortosa, té per objectiu reforçar i ampliar les actuacions per mantenir en bon estat el municipi, amb més neteja, il·luminació, més ombres, bancs, accessibilitat o millora de la senyalització.

Segons detalla l’alcalde, Jordi Jordan, aquesta era una de les principals mancances a la ciutat. Així, s’ha fet una diagnosi sobre les principals deficiències, que també han fet arribar la ciutadania i les associacions de veïns. D’aquí sorgeix el pla Cuidem Tortosa, amb unes primeres 180 actuacions distribuïdes al llarg de tots els barris de la ciutat i dels pobles de Vinallop i els Reguers (Jesús, Campredó i Bítem tenen competències pròpies com a entitats municipals descentralitzades). Hi ha actuacions transversals, com ara l’increment de la neteja dels carrers amb aigua a pressió, un centenar de noves papereres, reposar 90 arbres i un miler d’arbustos, repintar la senyalització horitzontal de carrers, la neteja d’embornals, noves jardineres o la instal·lació de bancs «repartits de forma equilibrada».

El pla ja està en marxa i s’ha executat en vora un 25 per cent. Pel que fa a la resta d'actuacions, es duran a terme en un termini de sis mesos, tot i que el pla no finalitzarà el primer trimestre de 2024, sinó que es revisarà i se seguiran executant les actuacions de millora i manteniment necessàries.

El pla arrenca pel barri de Santa Clara i el Garrofer, «on es dignificaran espais com pla plaça de Josep Franquet o Sant Tomàs i s’instal·larà una rampa d’accés al carrer Sant Tomàs», entre d’altres accions.

A Sant Llàtzer, es corregiran els dèficits d’il·luminació a la passarel·la del tren i s’instal·laran reductors en diversos punts. A la Simpàtica es desbrossarà el camí de Betània, mentre que a Sant Josep de la Muntanya es millorarà el parc infantil de la zona de l’ermita i s’arranjaran camins.

Al barri del Temple hi ha un gruix d’actuacions de millora al Parc Municipal Teodor González, entre altres la reparació de la coberta de la Llotja i els lavabos públics, a més de millorar la zona enjardinada dels Portals.

A Ferreries es plantaran més arbres al parc Lluís Companys i s’instal·larà una tanca perimetral al parc infantil del costat del complex Win.

Altres actuacions previstes són la instal·lació de reductors de velocitat al carrer Major de Remolins, la millora de la il·luminació al carrer Montcada al barri del centre i nucli històric, la neteja de solars al barri del Castell, el repintat de l’exterior de les escoles del Grup del Temple, i la reparació del sostre i millora dels lavabos del Mercat Municipal.

Pel que fa als pobles, es faran millores a la zona poliesportiva de Vinallop i es repararà la megafonia als Reguers, entre d’altres accions.

«No es tracta de grans obres, sinó de petites actuacions per endreçar la ciutat, perquè volem una Tortosa més pensada per a les persones, amb més cura de la via pública», explica l’alcalde.

Amb el nom de Cuidem Tortosa, el pla apel·la també a la corresponsabilitat de la ciutadania per mantenir la via pública en bon estat.

Les 180 actuacions es finançaran amb fons propis i recursos de la brigada de l’Ajuntament. «També s’ha fet una fiscalització dels contractes de neteja, jardineria i il·luminació per exigir tot el que hi ha previst», remarquen des del govern local. Tot plegat, segons explica Jordi Jordan, tenint en compte el moment «de contenció» arran de la situació econòmica «complexa» de l’Ajuntament de Tortosa. «Ens hem trobat un dèficit d’1,2 milions d’euros al Win, el pagament de 4 milions per la Clínica Terres de l’Ebre, o la previsió de pèrdues a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús d’1,8 milions segons una auditoria, a més del fet que, dels vora 5 milions d’euros que hi havia de romanent de tresoreria per aquest any, només queden 30.000 euros», afirma.

Comentarios
Multimedia Diari