3.000 hectàrees de vinya a la Terra Alta han estat afectades per la pedregada

Fins al 80% del Raïm d’algunes vinyes es poden perdre, sobretot a Batea i Caseres, la zona més afectada

07 julio 2022 12:17 | Actualizado a 07 julio 2022 15:32
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les fortes tempestes i la pedregada que va caure dimecres a la tarda a la Terra Alta ha afectat fins a 3.000 hectàrees de vinya a la zona entre els termes municipals de Batea i Caseres. Els danys als ceps poden suposar pèrdues de producció d’entre el 30 i el 80 per cent de raïm, depenent de la finca. La vinya ja estava molt despampada –se li treu fulla per afavorir la maduració d’estiu del fruit- i alguns camps s’han vist molt perjudicats. Caldrà veure si els ceps «cicatritzen» i si les acumulacions d’aigua als camps no porten problemes de míldiu.

$!Els terrenys enfangats per les pluges de les darreres hores. FOTO: Cedida

La zona ja va patir greus pèrdues en les fortes tempestes del setembre de l’any passat, quan una altra pedregada també va afectar les vinyes en plena campanya de verema. Els danys s’acabaran de quantificar els pròxims dies.

Segons apunta el responsable de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos a la Terra Alta, Marc Paladella, la zona més afectada es troba entre els municipis de Caseres i Batea fins al riu Algars, on comença el terme municipal de Maella (Casp-Baix Aragó). La primera estimació és que la pedregada ha afectat unes tres mil hectàrees de cultius, sobretot de vinya. «Depèn com estigui plantada ha afectat d’una manera o d’una altra», explica el pagès. Però el 90 per cent de les vinyes ja havia retirat les pampes i ha estat un mal moment perquè li caigui a sobre una pedregada que Paladella ha descrit com «un huracà».

«Molt malament. La meitat del raïm està xafat i aquests grans s’assecaran i la resta se suposa que podran veremar, però veurem perquè la planta està molt matxucada. No ho sabem i si tenim problemes de míldiu, no podrem tractar», adverteix. «L’aigua no drenarà, almenys durant un parell de dies i no sabem què pot passar», insisteix.

Les tronades són habituals a la zona però aquestes pedregades intenses passaven cada molt de temps. «Portem tres anys seguits i no sé si és el canvi climàtic o què és, però no és massa normal. Batea no era molt perjudicada amb la pedra i ara cada any quan no és una cosa és una altra», assenyala el responsable del sindicat agrari. Els pagesos continuen quantificant els danys, també als camins i bancals i en algunes explotacions d’olivera intensiva, on ha fet caure bona part de les olives a terra. Encara hi ha finques on no s’ha pogut accedir.

Pluja torrencial

Com ja va avançar el Diari, la zona de Batea va ser la més afectada per les pluges de dimecres. Finalment es van acumular 72,9 mm ,amb valors d’intensitat torrencial de pluja de 50,3 mm en 30 minuts, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Així, a la població la tempesta va tombar alguns arbres i es van patir inundacions en baixos d’habitatges i edificis municipals, com el pavelló o el gimnàs.

A banda d’aquesta zona, a Falset es van acumular més de 50 litres, mentre que a Miravet, Vinebre o Benissanet es van superar els 40.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari