Amposta fa una gran aposta per la diversitat

El municipi treballa des de la transversalitat per garantir la igualtat en tots els àmbits

15 enero 2023 19:58 | Actualizado a 16 enero 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Amposta, durant els últims anys, ha fet una aposta molt gran per la diversitat que s’ha anat estenent a totes les àrees d’actuació. Aquests valors d’igualtat d’oportunitats es continuaran treballant durant aquest recentment estrenat 2023 en les diferents iniciatives que ja s’estaven duent a terme, però també hi ha la voluntat de continuar tenint-los en compte per a nous projectes.

La llavor d’aquesta idea va començar el 2021 amb les propostes sorgides de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, que cada mes buscava visibilitzar les problemàtiques d’un determinat col·lectiu en concret amb accions per eliminar les barreres que limiten la seva inclusió en la cultura comuna per fer una societat on tothom tingui cabuda.

A partir d’aquesta sensibilització, es tenen cada vegada més en compte els diferents grups de persones que conformen la ciutat. Així, el consistori durant l’any passat va crear iniciatives i donar suport a projectes entre els quals es troben les beques l’Arrela’t en l’àmbit esportiu, el Pla d’Envelliment Actiu i l’Abordatge contra el maltractament a la Gent Gran de l’Àrea de Serveis Socials o la formació en polítiques de diversitat de gènere o sexo afectives per a entitats del tercer sector com APASA o FUSMONT.

A més, també de l’adaptació d’espais a diferents necessitats o el foment de la contractació de perfils en risc d’exclusió o amb discapacitat. Pel que fa a les Festes, tant les majors com les de Nadal, aquestes també han incorporat aquest factor integrador amb la traducció simultània del pregó i altres actes per promoure l’accessibilitat sensorial, la creació d’una xarxa lila d’Espais Segurs contra les violències sexuals o els espais adaptats per a persones amb, per exemple, amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).

Així, es busca adaptar tot el possible per a tothom sense discriminació, sense importar l’edat, el gènere, la diversitat funcional, cultural, d’origen o la situació econòmica.

«L’any passat era un projecte que iniciava amb la idea de convertir-se en un projecte transversal de ciutat», explica Núria Ferré, regidora de Drets Socials i Ciutadania, detallant que el projecte Amposta Ciutat Diversa va començar com un programa d’activitats que cada mes treballava per sensibilitzar sobre una temàtica diferent. Ara, amb aquesta transversalitat, «el projecte ha pres un impuls, i s’ha fet autònom. El foment de la diversitat està present en tots els àmbits, ja», detalla.

Així, durant l’any s’han anat aplicant mesures i la diversitat s’ha anat fent present i prenent més força en els espais on ja era. Des de la regidoria, Ferré destaca que és un treball necessari, per evolucionar com a societat i assolir la igualtat, però que molts cops encara hi ha necessitat de crear consciència.

«És important que tots reconeguem la diversitat i l’acceptem, perquè al final tots som únics i diferents, però tenim els mateixos drets. Des de l’Ajuntament és necessari treballar això», assenyala, afegint que «atendre la diversitat vol dir atendre les diferències i, per tant, garantir els drets».

De cara a aquest 2023 hi ha la voluntat de seguir en aquesta línia de treball, ja que segons la regidora, encara hi ha molt de camí per fer. «Fins ara fem una valoració molt positiva. En totes les àrees del consistori ja s’ha fet un canvi de mirada i el model ha anat evolucionant i canviant en tots els sentits».

Comentarios
Multimedia Diari