El projecte Emma ampliarà el nombre de pacients per investigar el càncer

L’objectiu és estudiar la resposta immune als ganglis de l’aixella, el primer lloc on el càncer de mama fa metàstasi

24 septiembre 2022 17:52 | Actualizado a 25 septiembre 2022 08:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte Emma, que investiga el càncer de mama des de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, ha presentat els seus primers resultats preliminars. L’objectiu del projecte és estudiar la resposta immune als ganglis de l’aixella, el primer lloc on el càncer de mama fa metàstasi. Ara té dades de 400 pacients principalment de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta però també del Joan XXIII de Tarragona. En alguns estudis, però, els investigadors s’estan plantejant ampliar-ho a pacients d’altres hospitals d’arreu de Catalunya.

El Projecte Emma és una iniciativa de la Fundació Dr. Ferran per a la recerca en càncer de mama, impulsada pel grup de recerca en patologia oncològica i bioinformàtica de la Gerència Territorial de les Terres de l’Ebre de l’Institut Català de la Salut.

«Ens vam plantejar que hi ha pocs estudis dels ganglis limfàtics de l’aixella, que és el primer lloc on es fa metàstasi i els ganglis hi tenen una resposta immune», explica el coordinador del projecte, el doctor Carlos López. «Ara volem ampliar l’estudi genètic d’aquests ganglis, en diferents perfils de pacients. És una àrea desconeguda i podem fer troballes interessants».

La metàstasi als ganglis limfàtics de l’aixella és la porta a que el càncer de mama s’escampi per la resta del cos. De fet, més del 50% de les dones amb metàstasi als ganglis limfàtics de l’aixella desenvoluparan metàstasi a altres parts del cos durant els 10 anys posteriors al diagnòstic. «A nivell genètic, estudiem els ganglis limfàtics de l’aixella i si trobem diferències d’expressió genètica a nivell dels gens immunes. Comparem si hi ha diferència entre el gangli sentinella i el no sentinella que no tinguen metàstasi. En un principi no hem trobat diferències. Això és el que buscàvem, que puguem usar qualsevol dels dos ganglis en l’estudi perquè cada vegada tenim menys número de ganglis perquè la cirurgia és més conservadora», detalla López.

També les investigadores del projecte Laia Reverté, Noèlia Gallardo i Esther Sauras expliquen que estan estudiant quina és la resposta immune en els ganglis sense metàstasi i l’impacte d’aquesta en el pronòstic de la pacient. Les joves invesgadores estan analitzant quins són els gens que tenen un paper en aquesta resposta immune. En la següent fase estudiaran diferències d’expressió genètica entre les pacients que tenen diferents evolucions, que recauen, les que tenen metàstasi, les que no... i com aquestes diferències es poden correlacionar amb aquestes variables.

Hipòtesi del projecte: Diferències en la resposta immune

Cada any es diagnostiquen més de 1.670.000 casos de càncer de mama nous arreu del món. Tot i que els avenços mèdics en el camp del càncer de mama han aconseguit millorar la curació i supervivència de les pacients de forma considerable, cada any moren 520.000 pacients a causa d’aquesta malaltia.

Els ganglis limfàtics de l’aixella són on amb més freqüència es propaga el càncer de mama. Les pacients amb càncer de mama amb el tumor localitzat al pit, tenen una supervivència del 99% als 5 anys del diagnòstic. En canvi, en les pacients amb metàstasi a l’aixella, la supervivència baixa fins al 85%. El descens més dramàtic de supervivència es produeix quan la metàstasi s’ha escampat a la resta del cos, més enllà dels ganglis axil·lars, on la supervivència descendeix al 26%.

Els humans podem tenir entre 20 i 40 ganglis limfàtics a l’aixella. Quan el tumor de mama realitza metàstasi als ganglis de l’aixella, no acaba envaint tots els ganglis, de manera que les pacients tenen ganglis amb i sense metàstasi. Les pacients que no han fet metàstasi a l’aixella tenen tots els seus ganglis sense cèl·lules tumorals.

La hipòtesi del projecte Emma pretén demostrar que els ganglis que no tenen metàstasi tenen una resposta immune diferent entre les pacients que tenen algun gangli veí afectat amb metàstasi i les pacients que no en tenen cap.

A més, es vol demostrar que aquestes diferències en la resposta immune poden tenir implicacions en l’evolució de la malaltia i, per tant, en la metàstasi a distància i la supervivència de les pacients.

Més de 180.000 euros recollits

El projecte Emma ha rebut una quantitat de donacions que assoleix ja la xifra de 180.000 euros. L’objectiu del projecte, en nàixer, era arribar als 150.000. La previsió és que abans de final d’any s’assoleixen els 200.000.

La Lliga contra el càncer Comarques de Tarragona i Terres del Ebre és l’entitat que més ha contribuït econòmicament en el projecte, fent una aportació de 30.000 euros. La seua presidenta Agustina Sirgo explica que la Lliga porta 30 anys al territori amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients amb càncer. «I una de les tasques principals és promoure i instar a la investigació, i més si són grups de recerca del mateix territori», expressa.

Comentarios
Multimedia Diari