Els pantans de Riba-roja i Flix esquiven la sequera i mantenen la producció hidroelèctrica

Enguany han incrementat lleugerament les xifres de volum d’aigua i producció hidràulica respecte al 2021, i són l’excepció davant la situació generalitzada de falta de recursos hídrics

09 agosto 2022 18:00 | Actualizado a 10 agosto 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En un context generalitzat de sequera al país, l’Ebre català és l’excepció. El conjunt dels embassaments de Riba-Roja i Flix compten amb més reserves que l’any passat i també han pogut incrementar lleugerament la producció hidroelèctrica respecte al 2021. Segons dades d’Endesa a Catalunya, els embassaments de Riba-roja i Flix comptaven a data 31/07 amb un volum útil hidroelèctric (quantitat d’aigua que és turbinable, és a dir, que està per sobre de la instal·lació on s’agafa l’aigua per produir energia hidràulica) de 132 hectòmetres cúbics, al 94,2 per cent de capacitat. Això suposa un 6,7 per cent més que l’any passat per aquestes dates (quan es comptaven 122 hm3).

Aquestes xifres contrasten amb les menors reserves als embassaments de la Noguera Ribargorçana (-48%) o el Segre-Noguera Pallaresa (-13,3 per cent), pertanyents també a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Pel que fa als embasaments de les conques internes de Catalunya, el descens respecte a l’any passat és també de més del quaranta per cent, mentre que a la Garona és del -11,4 per cent, segons les dades d’Endesa (que és el principal operador, però no l’únic).

Aquest fet té una repercussió en la producció hidroelèctrica a les preses. Així, en el que portem d’any (fins al 31 de juliol) els dos embassaments del riu Ebre han produït 359.921 MWh, el que suposa un 5 per cent més que durant el mateix període de l’any passat. Això sí, la xifra està per sota de la mitjana dels últims deu anys (en concret, -25,4 per cent). Per contra, al global de Catalunya la producció hidràulica ha baixat un 14,8% en relació al 31 de juliol de l’any passat. I, en relació a la mitja històrica dels darrers 10 anys de gener a juliol, ha disminuït un 34,8%. Per zones, on és més acusada la baixada és al Segre (afluent de l’Ebre), amb un descens del 43 per cent respecte a l’any passat i d’un 54 per cent pel que fa a la mitjana de la dècada

Les elevades temperatures, la poca quantitat d’aigua aportada pel desgel i la poca pluja són les causes d’aquesta important baixada en la producció hidràulica a Catalunya, de la que de moment s’escapa l’Ebre.

Per altra banda, Endesa, a través de la seva divisió de renovables Enel Green Power Espanya (EGPE), va fer ahir dimarts un desembassament puntual a la central hidràulica de Flix, amb l’objectiu de renovar l’aigua del meandre del riu Ebre al seu pas per aquesta població de la comarca de la Ribera d’Ebre. Aquesta actuació té la finalitat de preservar l’ecosistema de la zona, que habitual compta amb un cabal menor.

Durant tres hores al matí la central hidroelèctrica va subministrar un cabal de 130 metres cúbics per segon a través de les seves comportes, enlloc de fer-ho, com és l’habitual, a través de les seves turbines. Així, entre 10 del matí i la 1 del migdia, la central va romandre parada.

Aquesta intervenció permet que es renovi l’aigua del riu i així, els macròfits o plantes aquàtiques que s’acumulen al tram final, s’arrosseguen, garantint el manteniment mediambiental del meandre de Flix.

Aquesta operació puntual és complementària a les altres dues crescudes extraordinàries que es fan durant l’any i ara era necessària per controlar la proliferació d’aquestes plantes aquàtiques que ocupen estacionalment el tram final de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari