La història d’un petit poble sobre paper i tinta

La historiadora pinellana Antònia Serres edita un tercer llibre amb els seus articles

09 agosto 2022 09:31 | Actualizado a 09 agosto 2022 09:37
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Recuperar la història és un assumpte molt important al qual investigadors d’arreu dediquen anys per trobar i transmetre. Gràcies a aquesta feina ens han arribat coneixements de la història global, però, què passa amb la memòria dels pobles petits, aquella oblidada en arxius?

Antònia Serres, autora i historiadora de Pinell de Brai ha publicat un tercer llibre de la col·lecció on ha plasmat la història de la localitat des del punt de vista etnològic, quotidià i històric. Per fer-ho, ha recopilat els articles publicats al llarg dels últims 25 anys a la revista local del municipi, el Fatumer. Els textos, que l’autora ha treballat durant tot aquest temps a partir de la recerca en arxius, llibres i altres, estan classificats en tres llibres, l’últim dels quals, anomenat Episodis d’Història del Pinell.

L’obra fa un recorregut per la història de la localitat, des de l’edat mitjana fins al segle passat i les conseqüències de la Guerra Civil. «En el llibre anterior parlava dels oficis, el seu funcionament i les eines i en aquest de la història, d’aquells fets més generals, però que també van afectar el poble i de quina manera ho van fer», explica Serres, detallant que parla d’episodis com la Guerra dels Segadors al Pinell, o com va ser l’època feudal, tot intentant concretar al màxim i no passar per alt coses tan pròximes com el nom de les cases.

«El llibre ben bé es podria anomenar Història d’una submissió. És la història que han patit dones i gent pobra, sotmeses a un règim feudal i al liberalisme. Pràcticament, només durant l’època de la república i després de la dictadura amb l’arribada de la democràcia i la constitució, és quan hi va haver realment una llibertat i una democràcia. Abans no hi havia ni una ni l’altra», assenyala l’autora.

Conservar la història

Per tal de crear els articles periodístics que componen el llibre, Serres va consultar llibres i arxius com el de la Corona d’Aragó, l’històric de Tarragona, el General de la Guerra Civil de Salamanca, el Comarcal del Baix Ebre i la Terra Alta o les Biblioteques Nacionals de Catalunya i Madrid, entre altres. Per a l’autora, aquesta tasca, que per a molts pot semblar feixuga, és totalment necessària, especialment quan es tracta d’un tema local, que sovint sembla que queda més oblidat.

«És molt important recuperar la història i no perdre la memòria, que és el que realment ens dona consciència del que vam ser, és una condició per crear un futur millor i aprendre dels errors», apunta la historiadora al respecte, no només per conservar, sinó també per obrir la porta a futures investigacions.

La presentació de llibre tindrà lloc aquest divendres 12 a les 18.30 h a Pianola de Pinell de Brai. Durant l’esdeveniment hi participaran representants de l’Associació cultural Pi del Broi, entitat que publica el Fatumer i que també ha pres part en l’edició del llibre.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari