La producció oleícola amb un punt social

Tortosa. La Cooperativa Soldebre i la Fundació Mercè Pla impulsen un centre d’interpretació de l’oli

03 diciembre 2022 17:11 | Actualizado a 03 diciembre 2022 22:13
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les Terres de l’Ebre són terra de paisatge, cultura i oliveres; entre elles, fins i tot, algunes de mil·lenàries, testimonis de molts anys d’història i de la tradició oleícola del territori. Des de fa molts anys hem recollit les olives per convertir-les en un delicat i destacat producte de qualitat, base de la dieta mediterrània i resultat d’un procés concret.

A principis del s. XX es va fundar Soldebre, cooperativa que uneix altres cooperatives de la comarca i que recentment ha posat en marxa el centre d’interpretació de la Casa de l’Oli de Tortosa, gestionat pels usuaris de la Fundació Mercè Pla de Tortosa.

Durant més d’una dècada, Soldebre ha anat preparant aquest projecte, gràcies al finançament de diverses administracions, i la fundació ara s’ocupa de dur a terme una tasca informativa i etnològica. Es tracta d’una antiga casa rehabilitada i museïtzada, situada al costat de la botiga de la cooperativa. Allà es pot conèixer la història, la forma de producció i tradició oleícola amb una visita informativa que combina elements audiovisuals i teatralitzats i exposició d’objectes utilitzats anteriorment per les empreses que conformen Soldebre i cedits per pagesos dedicats a aquesta labor.

L’espai, a més de ser una proposta etnològica, també té una mirada social i reivindicar un espai laboral per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Només iniciar la visita, membres d’aquest col·lectiu fan una rebuda als visitants i posteriorment acompanyen durant un recorregut per les estances de la casa, que al mateix temps, repassa la història de l’elaboració de l’oli, viatjant des de l’època micènica fins a l’actualitat. Així, mostren com ha estat l’evolució del producte i quins són els estris emprats durant la tasca, incloent-hi també la importància de les oliveres mil·lenàries.

La Casa de l’oli es pot visitar els dijous d’11:00 a 13:30 en visita lliure. En el cas de les visites concertades i amb guia, cal posar-se en contacte amb l’espai.

Una oportunitat laboral

Des de Soldebre, José Ramón Vallès, explica que aquest projecte «és una necessitat que ha de tenir representació. És un gran projecte que ens ha costat molts anys rehabilitar i condicionar de nou, però en ajuts de les administracions ho hem pogut fer». Vallès també destaca que també és una oportunitat. «Així s’ajuda a un col·lectiu que fa una gran tasca i al mateix temps tenim la instal·lació i la casa de l’oli en funcionament».

En aquest mateix sentit, Laura Beltran, directora general de la Fundació Mercè Pla, es mostra satisfeta per l’entrada en funcionament del projecte. «Soldebre ens ho va proposar i vam creure que seria una bona oportunitat per a ells poder fer visites i també una bona oportunitat per als nostres usuaris. Ha estat complicat perquè ens hem trobat la pandèmia pel mig, però estem molt contents perquè ja hem pogut veure fet realitat el projecte.

La Fundació privada Mercè pla es va crear a final del s. XX per respondre a la necessitat d’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual i millorar la seva qualitat de vida, així com la de les famílies. La fundació, entre altres, compta amb un centre ocupacional i un centre de treball destinat a la integració sociolaboral.

Comentarios
Multimedia Diari